5 дни преди втория тур: Реформаторите с рамо за ГЕРБ

5 дни преди втория тур: Реформаторите с рамо за ГЕРБ | StandartNews.com

Разнородни коалиции ще роди балотажът в неделя. Тогава в 14 областни града и около 100 общини ще има втори тур на местните избори.

Местни договорки бъркат сметките на централите за кметовете в големите градове

Реформаторският блок ще подкрепи кандидатите на ГЕРБ на втория тур на местните избори. На структурите ще бъде препоръчано да сключват политически споразумения за общо управление. Ще бъде записано още, че двете формации ще работят заедно и ще излъчат екипа на кмета. Т.е. там, където има кмет на ГЕРБ, поне един от заместниците му или председателят на Общинския съвет ще бъде от РБ. Това е било решено на среща между премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и трима от председателите на партии в блока - Радан Кънев, Меглена Кунева и Божидар Лукарски. Тя се проведе вчера в Министерски съвет веднага след едночасовия Изпълнителен съвет на реформаторите. Постигнато е и съгласие за феър плей - там, където битката на балотажа е между кандидатите на ГЕРБ и РБ. "Разбрахме се за максимум подкрепа помежду ни", поясни Радан Кънев за "Стандарт". Реформаторите ще дадат пример в Плевен - ако спечели техният кандидат Георг Спартански, постът председател на ОбС ще заеме конкурентът му от ГЕРБ.

По-особен остава казусът "Пловдив". На Изпълнителния съвет шефът на предизборния щаб Найден Зеленогорски е предложил РБ да подкрепи кандидата на патриотите Славчо Атанасов, който влиза в битка с настоящия градоначалник Иван Тотев от ГЕРБ. Възпротивил се лидерът на СДС. Лукарски обявил, че Тотев му е приятел и сините застават зад него. Соломоновско решение намерил Кънев - гласуване по съвест. "За момента Пловдив остава извън скоба, това е предмет на сериозни разговори между нас и ГЕРБ. Нашите организации са в контакт и с двете страни на балотажа. Но това ще е сложно политическо решение, което няма да се вземе днес", поясни тъмносиният лидер.

Масово в страната политическите централи започнаха да договарят варианти за подкрепа 1 към 3, коментираха още за "Стандарт" апаратчици. Негласни съюзи между леви и десни ще решават кметовете в големите градове. Подкрепа за областен градоначалник обаче се валидира от местните лидери срещу поне 2 или 3 общини в региона. Един от най-горещите градове тази неделя ще се окаже планинската Златица. Точно заради местна договорка между Евророма и десните червените са вдигнали мерника на коалиционния си партньор Цветелин Кънчев. Магдалена Иванова от БСП е с 28.94%, а Пламен Господинов от "Коалиция за промяна на Златица" - 22.69%. Кандидатът на ГЕРБ Иван Стойнов е останал трети и местната структура на ГЕРБ очаквано няма да работи за червен кандидат. Изненадата дошла от хората на Евророма, които се отрекли от Иванова. Бесни на партньора си на централно ниво, вчера от БСП - Златица разпространиха гневна декларация. "Ние няма да позволим да се превърнем в нарицателно населено място за "изборен пазар" в България. Няма да се поддадем и на каквито и да било заплахи и предупреждения. Имаме доверие в МВР, но още повече вярваме в населението и избирателите на Златица", обявиха от БСП - Златица.

В две от трите общини в Бургаска област, където ще има балотажи, резултатите са под въпрос. В община Камено независимият Желю Вардунски, подкрепен от ГЕРБ, който спечели 49,3% от гласовете и поведе убедително на първи тур. Той води с цели 10% на досегашния кмет Стефан Бонев от БСП, но дали ще запази преднината си, зависи от това колко хора ще излязат да гласуват в неделя. В Айтос досегашният кмет Васил Едрев, който също е кандидат на ГЕРБ, води убедително с 13% разлика пред кандидата на ДПС Севим Али. За Едрев гласуваха 45,8%, а на втори тур в негова подкрепа най-вероятно ще се обявят БСП, която взе 9% от вота, и РБ със 7,7%. НФСБ със сигурност ще прелее своите 3% също в полза на Едрев. В Сунгурларе обаче пазарлъците тепърва започват и там все още не е ясно кой кого ще подкрепи. На балотажа в неделя отиват кандидатът на ДПС Васил Панделиев, за когото гласуваха 39%, и досегашният кмет Георги Кенов от БДЦ, който спечели 36,5%. Двамата са с почти изравнени резултати и изходът на вота зависи от това къде ще се прелеят гласовете на ГЕРБ, чийто кандидат-кмет спечели над 22%.

"Разбрахме се с ГЕРБ за балотажа. И двете партии показаха на тези избори, че са водещи политически сили. Убеден съм, че където се срещат наши кандидати на балотаж, играта ще е феърплей. Не разбирам за каква нова формула на управлението говорят от ДПС". Това заяви пред bTV снощи министърът на икономиката Божидар Лукарски. След вчерашната среща с ГЕРБ той бе категоричен, че кабинетът е стабилен.

Миков брани кметове на Бойко в Търговище и Добрич

Социалистите в Търговище и Добрич тази неделя ще пуснат бюлетини за кметове на ГЕРБ. Изборите в двата града оставиха извън класацията за балотажа червените кандидати. А председателят на БСП Михаил Миков е дал карт бланш на своите сами да преценят за кого да дадат подкрепа. И индиректно ще даде рамо за кметовете на ГЕРБ там. НДСВ в Добрич публично в социалните мрежи заявява подкрепата си за кандидата за кмет на града от Реформаторски блок Йордан Йорданов. Жълтата партия участва в надпреварата за кметския стол в града с кандидат за кмет и листа за съветници, като в социалните мрежи кандидатът за кмет след вота на 25 октомври благодари на тези, които са му гласували доверие, и подчертава, че резултатът, който партията е постигнала на местните избори в Добрич - 0.79%, е най-високият в страната. Все още обаче другите политически сили не са взели решение за кого да дадат подкрепата си на предстоящия в неделя втори тур за избор на кмет на Добрич. Йорданов излиза на балотаж срещу сегашния кмет Детелина Николова, която е фаворит на ГЕРБ. Николова обаче ще получи подкрепа от БСП и АБВ. В Търговище кандидатът на ГЕРБ д-р Дарин Димитров се изправя срещу фаворита на ДПС Емине Якубова. Разликата между двамата е по-малко от 1 процент. Димитров е с 35.06%, а Якубова с 34.68%. Негласната позиция на най-големите структури в града е да подкрепят кандидата на ГЕРБ, коментираха неофициално социалисти.
 

Червените в Перник със "Син талисман"

В Перник в неделя на поправителен пред избирателите се явяват кандидатът за кмет на общината от ГЕРБ д-р Вяра Церовска с резултат 41.08% и излъченият от БСП Ерик Рангелов с 21.03% от гласовете на избирателите на първи тур. Пернишките социалисти са започнали преговори с почти всички политически сили за подкрепа на техния кандидат, в това число и с партии в дясното пространство. Поискали са подкрепата и на певицата София Георгиева, кандидат за кмет на Перник от "Глас народен", която получи 1353 гласа за кмет, но само 616 гласа за съветническата си листа и остава извън градския парламент. Червените се надяват изпълнителката на "Син талисман" да им донесе късмет. Очакваме подкрепа и се надяваме на вот "Всички срещу ГЕРБ", каза местният лидер на социалистите Ненко Темелков. Той обяви, че БСП обмисля вариант да искат ръчно преброяване на бюлетините заради многото грешки в протоколите.

Преди II тур

Свиха името на коалиция в Петрич

На местния вот в Петрич пробваха да отмъкнат гласове по изпитания начин - кражба на имена. Кандидатът Велко Петков се яви като представител на коалиция "За нашия Вельо" и спечели 2,04%. Оригиналът - градоначалникът Вельо Илиев, който на тези избори се яви начело на коалиция "Роден край", отива на балотаж с 39,06% срещу номинирания от ГЕРБ Димитър Бръчков. Според местни медии коалицията "За нашия Вельо" се представлява от Тошко Ангушев, диджей в нощен клуб, и Илия Иванов. Илиев също бе на косъм регистрацията му да бъде заличена, тъй като се оказа, че името на неговото обединение вече се ползва от партия, чиято последна изява е на парламентарните избори през 2005 г. От 2011-а нататък обаче тя не фигурира в регистрите на Сметната палата. Опитите не са от вчера - на предишния местен вот Найден Зеленогорски загуби с едва 389 гласа от кандидата на ГЕРБ. Причината - ЦИК регистрира коалиция "За Зеленогорски", с която той нямаше нищо общо. Конкурентите му получиха 900 бюлетини и така "кражбата" на собственото му име му струваше и четвърти мандат начело на града. През 2001-ва две партии си харесаха името на Симеон Сакскобургготски и го включиха в партийните си наименования. Така Коалиция "Симеон II" и Коалиция "Национално обединение за Цар Симеон" отнеха на НДСВ близо 5% и възможността да управляват самостоятелно.

Една бюлетина остави празен стола в Мендово

Поне още седмица кметският стол в петричкото село Мендово ще остане празен. Само една бюлетина не стигна на победителя на първия тур на местните избори да спечели пети пореден кметски мандат. Каръкът е Христо Учителски, който е кандидат на Местна коалиция "Роден край". Той получи точно 50% подкрепа, а за да бъде избран за управник на кметството, трябваше да има 50% плюс една бюлетина. Втори с 37,14% остана кандидатът на БСП Ангел Ангелов, който отива на балотаж с досегашния кмет. Третият участник в местните избори в селището - Методи Божинов от ГЕРБ, получи само 12,86% подкрепа и отпадна от надпреварата. "В селото ни има 105 жители, избирателите са 95. Действителните бюлетини бяха 70, от тях 35 са за мен, другите 35 са за другите двама кандидати. Чух, че е имало манипулация, за да не бия още на първия тур. Но вярвам, че ще го направя на балотажа", сподели Христо Учителски.

Двама напускат преди балотажа

Двама кандидати за кметове решиха да се откажат от битката за втория тур. В община Девин предстои яростен сблъсък между ГЕРБ и ДПС, след като вчера стана ясно, че на балотаж отиват техните кандидати. Парадоксът е, че единият е първи, а другият - трети по процент на спечелените гласове на първи тур. Вчера вторият по гласове Цветалин Пенков е подал заявление, че се отказва от участие в изборите на балотажа. Пенков е досегашен кмет на Девин и получи 25.85% от гласовете на избирателите, издигнат от местната коалиция "Обединени за Общината", и като втори по брой гласове трябваше да отиде на балотаж срещу водача в битката на първи тур Красимир Даскалов от ГЕРБ, който води с 40.99%. Така на балотаж отиват човекът на ГЕРБ и третият по процент доверие Здравко Василев от ДПС, който успя да събере 17.23%.
Изненадващо независимият кандидат за кмет на община Белица Муса Палев също се отказа от битката в един от бастионите на ДПС. Така на изборите в неделя сили ще премерят издигнатите от ГЕРБ и ДПС Иван Богданов и Радослав Ревански.

В Разград гледат римейк от 2011-а

Своеобразен римейк предстои на балотажа в Разград тази неделя. Ветеринар срещу адвокат се изправят един срещу друг отново. Депутатът от ГЕРБ д-р Валентин Василев и досегашният кмет Денчо Бояджиев ще се състезават помежду си за втори път. През 2011 година двубоят бе спечелен от червения активист, който макар да се явява на вота като независим, винаги е подкрепян от левицата и е знаково лице за столетницата. Идната неделя шансовете, изглежда, че са повече на страната на синия кандидат. РБ, който спечели 16% от гласовете в общината, вече обявиха, че са готови да подкрепят кандидата на ГЕРБ при условие, че в управленската коалиция вдясно не влиза ДПС.

АБВ с рамо за Стойков в Плевен

ГЕРБ ще търси АВБ за подкрепа на втория тур в полза на досегашния кмет на Плевен проф. Димитър Стойков. Това съобщи Мартин Митев от щаба на управляващите в града. Освен това в подкрепа на професора преди балотажа в града ще се изсипе кметски десант от успешни градоначалници на ГЕРБ. Най-успешните кметове на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов - Йорданка Фандъкова и Димитър Николов, ще призоват днес гласоподавателите да пуснат бюлетини за проф. Стойков, а в четвъртък - Даниел Панов, Таня Христова и Пламен Стоилов. ГЕРБ печели над 10 000 гласа за листата си в Плевен и с тях вкарва 10 човека в 41-членния местен парламент. Местната коалиция "Плевен може - Плевен побеждава" на основния опонент Георг Спартански е втора с 9700 гласа, а БСП - трета, с около 5000.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай