50% бонус за изрядни длъжници

Гледат правилата веднага след изборите за Европейски парламент

50% бонус за изрядни длъжници | StandartNews.com

Червените внасят нови поправки в Закона за частните съдебни изпълнители

50% бонус да получават изрядните длъжници. Това ще предложат юристи от БСП като поправка в Закона за частните съдебни изпълнители. Тяхната идея е лоялните длъжници да плащат само 50% от таксата на съдебните изпълнители, ако платят всичките си задължения в посочения срок. "Така и длъжниците ще бъдат стимулирани, а и съдия-изпълнителите ще получават повече от плащанията към тях в срок", обясниха червени юристи.

Преди месец депутатът от БСП Страхил Ангелов направи още предложения в закона. Според внесените текстове сборът на всички такси, които начисляват частните съдебни изпълнители, няма да може да надхвърля 50% от размера на просрочения дълг. Ако поправките в закона бъдат приети от Народното събрание, случаите, в които таксите на частните съдебни изпълнители (ЧСИ) надвишават многократно размера на самото задължение, ще останат в историята. Проектът на червените предвижда ЧСИ да могат да начисляват такси само за "изпълнителни действия", тъй като в редакцията е отпаднал текстът, посочващ, че такси може да се събират и за "други действия".

Предвижда се още размерът на пропорционалната такса да бъде не повече от 8% от размера на вземането при дългове до 1000 лв., като таксата не може да е по-малка от 10 лв. За дългове над 100 000 лв. пропорционалната такса ще бъде не повече от 2% от сумата, но не по-голяма от 12 000 лв. Предвижда се и таваните на таксите за сумите между 1000 и 100 000 лв. да бъдат допълнително определени с наредба на Министерския съвет. Като стъпката за намаляване на тавана от базовите 8% няма да бъде по-малка от 1,3% за всеки следващ праг над 1000 лв. С други думи, когато МС се заеме да поставя таван на пропорционалните такси за суми между 1000 и 20 000 лв. например, таванът би бил не повече от 6,7% от размера на сумата. За да се избегне разминаване между размера на всички такси и новото правило, че общият им сбор не бива да надвишава 50% от размера на вземането, е създаден изцяло нов член в закона. Той гласи, че в някои случаи "таксата се събира в намален размер".

Червените предлагат още да се премахне и пропорционалната такса в случаите, когато длъжникът плати задължението си в срока на връчената му покана.

Предвижда се и премахване на изискванията за съгласуване с Камарата на ЧСИ на всички решения, свързани с тарифи и назначения. Държавата и общините ще могат да работят само с държавни съдебни изпълнители при събиране на публични вземания, пише още в законопроекта на БСП.

Очаква се новите правила да бъдат обсъдени веднага след изборите за Европейски парламент, които са на 25 май.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай