4 млн. лв. повече за оградата с Турция

4 млн. лв. повече за оградата с Турция | StandartNews.com

София. 30-километровата ограда по границата ни с Турция в района на град Елхово ще струва почти 4 милиона лева повече от първоначално обявеното. Изграждането й ще започне в понеделник и ще бъде готова до два месеца.

Според военния министър Ангел Найденов разликата в сумата не е заради промяна в параметрите, а поради усложнение при техническото изпълнение на съоръжението. Според окончателния работен проект на МВР оградата ще е с по-висока степен на сигурност и стабилност. "Не става дума за електроника, протичане на ток или други", уточни министър Найденов, но не можа да даде подробности кое налага да бъдат отделени повече средства. Изборът на доставчик за нужните материали пък ще стане с пряко договаряне с фирмите, вместо с конкурс.

"Изграждането на инженерно-техническото съоръжение по българо-турската граница започва в понеделник – 20 януари". Това съобщи пред медии министърът на отбраната Ангел Найденов. Преди това той бе изслушан в Комисията по отбрана.

„Разпоредил съм да започнат дейностите, свързани с организацията, пътуването на личен състав в тази зона. От понеделник трябва да започне работата по подготовката на трасето и съответно изграждането на съоръжението", обясни Найденов.

Изграждането на съоръжението ще отнеме между 45 и 60 дни, зависи от климатичните условия. Изпълнителят на строителството на съоръжението е Сухопътни войски, инженерните части, стана ясно от министъра.

„Паралелно с това ще върви съответно доставката на необходимите ни материали. Сключването на договорите за доставка ще става по реда на специалните поръчки по Закона за обществените поръчки, които позволяват пряко договаряне с фирми доставчици, без да се губи време за обявление, оспорвания, време, което да бъде загубено и което би забавило изпълнението на това съоръжение", добави още Найденов. И уточни, че паралелно ще върви подготовката на трасето и работата на инженерните части, а също така и сключването на договорите и доставката на материалите.

"Надявам се да няма никакво забавяне", каза Ангел Найденов за предстоящото строителство на оградата на границата.

Министър Найденов съобщи още, че целият доклад за атентата в Кербала ще бъде разсекретен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай