419 гласуват за Сергей в Будапеща

419 гласуват за Сергей в Будапеща | StandartNews.com

Деница Златева бе избрана в ръководството на ПЕС-жени

Соцлидерът Сергей Станишев се очаква да бъде преизбран в петък за президент на ПЕС. Конгресът на левите се провежда в Будапеща. В Унгария социалистите ще избират свой лидер между Станишев и испанския представител Енрике Барон Креспо. Общо 905 делегати на ПЕС са в Унгария на най-висшия форум като 419 са с право на глас. Вотът на делегатите ще реши кой ще ръководи европейското социалиистическо семейство за следващите две години и половина. Очакванията са Станишев да спечели с убедително мнозинство, коментираха висши социалисти от ЕС. Вчера делегатите на конгреса на ПЕС-жени преизбраха Зита Гурмай за ръководител на организацията. Самата Гурмай е категорична в подкрепата си за Станишев и ясно обяви: "Сергей е моят лидер!". В 12-членното Изпълнително бюро на ПЕС-жени бе избрана и българката Деница Златева. В бюрото на Гурмай са още социалистки от Германия, Франция, Белгия и Австрия.

Много се радвам да ви посрещна в моята страна – Унгария. Но с тъга ви казвам, че тя вече не е същата. Превърна се в Орбанистан. Половин милион унгарци напуснаха родината си за последните години, а 4,5 милиона са на прага на бедността. Тук управляващите смятат, че жените трябва да си стоят у дома, нарушават се човешките права и се потъпква демокрацията." Това заяви новоизбраният президент на ПЕС – Жени Зита Гурмай. Тя добави, че бедността все още има женско лице, а ПЕС трябва да се бори за финансовата независимост на жените.

„ПЕС – Жени гласува доверие на Зита не за първи път, но днес е най-голямата нейна победа, защото се случва в родината й. Няма европейска държава, в която Зита да не е участвала в кампания, за да помогне на националните партии. През последните години постигнахме много, но естествено искаме да направим много повече. ПЕС трябва реално да се превърне в партия на жените, защото те много повече отстояват социалдемократичните ценности. Горд съм от това, което постигнахме в кампанията

„Младежка гаранция", защото бяхме заедно и каузата си струваше", заяви Сергей Станишев на Конференцията на ПЕС-Жени.
„Чрез дъщеря си преоткрих значението на нашите ценности. Мислейки за нейното бъдеще не мога да си представя, че тя ще има по-несправедлив живот от брат си, само защото е момиче. Ние сме тези, които отстояват равноправието между мъжете и жените, равнопоставеността между половете, равнопоставеността в заплащането. Все още много жени страдат от недостойно третиране и затова 2016-та трябва да е годината за борбата срещу насилието над жените."

„Вярвам в потенциала на жените и затова ще настоявам за по-широкото им участие на всички ръководни нива в партията, както и в листите за Евроизбори 2019", заключи президентът на ПЕС Сергей Станишев.

„Поздравявам Деница с нейния избор в Изпълнителното бюро на ПЕС-Жени и й пожелавам ентусиазъм и кураж в битките, които предстоят", заяви Станишев по повод подкрепата за Златева за високия пост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай