30 лв. шезлонг срещу 2 лв. охрана на границата?

Този петък синдикалните федерации на служителите в МВР и в затворите излизат на протест

30 лв. шезлонг срещу 2 лв. охрана на границата? | StandartNews.com

"Шест часа шезлонг на Приморско струва 30 лв., а осем часа за полицай на границата - 2 лева", заяви днес шефът на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Илия Кузманов по повод спора между тях и МВР за заплащането на нощния труд на полицаите. Кузманов добави, че служителите нямат мотивация за работа, тъй като парите биха стигнали за баничка или за билет за градския транспорт в София.

Този петък синдикалните федерации на служителите в МВР и в затворите излизат на протест пред сградата на Министерския съвет. Основното искане е поемане на политически ангажимент, че от началото на следващата година ще се повиши поне четирикратно заплащането на час положен нощен труд. В момента ставката е 25 стотинки на час, не е променяна от 2007-ма година.

„Никога не сме се обяснявали в любов на никой министър и господин Маринов не прави изключение. Само че в случая това просто не зависи от мен. Ясен план, че по това нещо ще започне да има развитие. Ние не сме видиотени в сумата. Искаме да се започне. Примерно бихме приели за добър жест левче и нагоре“, обясни Кузманов.

Той алармира, че не е изплатен и положеният извънреден труд в някои от случаите с над 300 часа, натрупан от служители покрай посещението на папата и провеждането на евроизборите. В затворите също се работи на санитарния минимум.

Увеличение на заплащането на нощния труд на служителите в МВР може да се случи, ако има необходимият бюджет за това. Така вътрешният министър Младен Маринов коментира обявения за петък протест на служителите в МВР и в затворите.

“По отношение на нощния труд, да. Смятам, че това, което в момента се заплаща като нощен труд е малко, но това е въпрос на възможности и на бюджет. Смятам, че при наличие на парични средства това нещо може да бъде коригирано", каза министърът.

От синдикалната федерация на МВР обявиха още, че служителите на реда не са получили парите си за положения извънреден труд по време на посещението на папа Франциск, както и за изборите за Европейски парламент.

По този по повод Младен Маринов заяви: “Първо да не се смесват темите - нощният труд е едно, извънредният друго. По отношение на извънредния труд има работни групи, които…Моята задача е така да направим организацията ,че да намалим до минимум полагане на извънреден труд, но той винаги е необходим. При кризи няма как без извънреден труд. В крайна сметка служителите в МВР са на ненормиран работен ден и могат да бъдат призовани винаги, за да си изпълняват обществения дълг“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай