Петък,

110 мерки срещу битовата престъпност

От: Администратор -
2109
110 мерки срещу битовата престъпност
A
A
A

Към момента имаме план с над 110 мерки, които ще бъдат приложени с оглед на превенция на конвенционалната престъпност. Нашият акцент е върху превенцията, върху предварителните мерки, а не върху конкретните оперативни мерки за справяне с този тип престъпност. Считаме, че от тук трябва да започнем. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Бъчварова председателства Националния съвет по превенция на престъпността, който по думите й днес е провел третото си заседание. На него е бил обсъден план за борба с конвенционалната престъпност за периода 2016 – 2018 година.

Битовата престъпност или още „конвенционална престъпност" (conventional crimе) е понятие, което практиката въвежда, за разграничаване от „организираната престъпност" (organized crime). Специалистите винаги са сочели, че по-голямата част от престъпленията, извършвани по света са именно такива.

За да имат увереността, че отделните институции ще работят по своите предложения за мерки се планира да се подпишат споразумения с отделните ведомства и министерства на базата на годишния план за изпълнение на техните мерки.

Бъчварова посочи 5 основни приоритета, заложени в плана. Първият от тях е - изграждане сигурна и безопасна среда в населените места.

И още: създаване на условия за намаляване на риска от престъпления сред уязвими групи; изграждане на устойчиви партньорства за превенция на престъпността между органите на държавната власт, НПО, бизнеса и гражданското общество; Изграждане на среда на толерантност сред децата и младежите и възпитаване в дух на отговорност и развиване на гражданска култура; техническо и организационно обезпечаване на превенцията на престъпността.

„Всеки един от тези приоритети има и по три цели. Всяко едно от ведомствата предлага мерки за изпълнение на отделните 5 направления", каза Бъчварова, цитирана от БГНЕС.

На въпрос за това дали има срокове за изпълнения на мерките, тя отговори като посочи срокът за изпълнение на плана – 2018г. „Ние ще разработим работни планове година по година с отделните министерства и ведомства и по този начин ще ги разположим във времето", добави Бъчварова.

Сред предложените мерки има за специално внимание към социалните грижи за самотно живеещите възрастните хора в малките населени места, за която се ангажирали от социалното министерство.

Мерките ще целят да се осигури по-добър социален патронаж, информираност, за да не бъдат мамени от престъпници.

Бъчварова съобщи още, че следващата седмица ще се проведе КСНС при президента. Темата ще бъде киберсигурността и готовността на службите да реагират при кибер атака. Припомняме, че държавният глава Росен Плевнелиев се закани тази година няколко пъти да свика КСНС.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички