1,1 млрд. евро от ЕС скараха жестоко депутатите

Ако споразумението не беше одобрено, щеше да има опасност от загуба на европейски средства

1,1 млрд. евро от ЕС скараха жестоко депутатите | StandartNews.com

Източник: БТА, архив

След скандал Народното събрание ратифицира изменение на споразумението с Европейската комисия за финансиране по Механизма за възстановяване и устойчивост.

Венко Сабрутев от "Продължаваме промяната-Демократична България" посочи, че ако споразумението не беше одобрено, щеше да има опасност от загуба на европейски средства.

"Според регламент ЕС 21-241 на Европейския парламент и на Съвета от 21 февруари 2021 година е необходимо измененото споразумение да влезе в сила преди 31 декември 2023 година. В противен случай ЕК няма да може да поеме ангажимент да предостави на България 1 052 753 263 евро по ПВУ, които биха били безвъзвратно загубени за страната ни", каза той.

От опозицията обявиха, че ще сезират Конституционния съд заради нарушеното им право да внесат предложения за промени между първо и второ четене.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов заяви, че с приемане на това изменение на практика се съгласяваме средствата за България по Плана за възстановяване и устойчивост да бъдат намалени.

"Ние няма да го подкрепим, защото в крайна сметка това е унизително за нас. Унизително е за нещо, което по принцип отдавна трябваше да ни е дадено, защото ни се дължи. На всичкото отгоре ние да го приемаме безкритично, че ни намаляват един милиард. Иначе тука по време на дискусиите за бюджета се водеха титанични спорове за 20 000 лева за културния център в Босилеград, които в крайна сметка не бяха дадени, за едни 200 000 лева за български военни гробища в Македония и какво ли още не", разкри Костадинов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай