100 000 евро награда за жени иноватори

Тази година ще има награда и за млади момичета

100 000 евро награда за жени иноватори | StandartNews.com

По 100 000 евро награда дава Европа на три жени иноваторки. Новината съобщи българският еврокомисар Мария Габриел по време на първия по рода си у нас граждански диалог в Европейската година на младежта.

В Деня на Европа, 9 май, комисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел откри дискусия „Младите хора за бъдещето на Европа“. Форумът се проведе в Дома на Европа в София.

Комисар Габриел ще предложи към трите награди тази година да има още 3 - по 50 000 евро, за "изгряващи звезди". Те ще са за млади момичета, уточни тя. Екипът й е установил, че едва 18% от младите момичета избират за своя кариера ІТ сектора. Затова е твърдо решена да стимулира развитието на жените предприемачи в тази сфера.

Възможностите за образование и работа по различни европейски програми представиха Мария Габриел и Биляна Сиракова, координатор на Европейския съюз по въпросите на младежта.

Днес повече от всякога имаме нужда да се противопоставим на част от онези сенки от миналото, които мислехме, че са останали там, заяви Мария Габриел и посочи нуждата от мир, обединение, солидарност. По думите й е необходимо да зачитаме свободата, равенството и върховенството на закона.

Тази година е определена за Европейската година на младежта. Габриел заяви, че идеите на младите трябва да бъдат чути и да станат част от процеса на взимане и прилагане на решения на общите предизвикателства. Европейската година на младежта казва скъпи млади хора, искаме да чуем вашите идеи, искаме да подкрепим инициативите, които ще предложите, искаме да бъдете част от предлагането на решенията, отбеляза тя.

Младите хора са не само бъдещето на Европа, а могат да са двигател за едно по-добро бъдеще на Европа, заяви Биляна Сиракова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай