10 000 глоба за кметове заради мръсен въздух

Правят стандарти за качество на въглищата и брикетите за битово отопление

10 000 глоба за кметове заради мръсен въздух | StandartNews.com

Глоба от 5000 до 10 000 лева ще отнасят кметовете, които не са взели мерки за намаляване на замърсяването на въздуха в града си. Това предвижда приетият на първо четене от парламента Закон за чистотата на атмосферния въздух. За него гласуваха 83 народни представители, 14 бяха против, 42-ма се въздържаха.

Въвеждане на стандарти за качетсво на твърдото гориво, което се ползва за битово отопление: въглища и брикети, постановява още законът. Когато в даден район нормите за вредни вещества в атмосферния въздух са превишени, кметовете са длъжни да разработват и изпълняват програми за намаляването им.

Тези нови правомощия на градоначалниците скараха власт и опозиция по време на продължилите над два часа дебати в пленарната зала. БСП се обявиха против промените. Червените призоваха законът да не се приема, защото щял за доведе до скок в цените на твърдото говори за битови нужди. Социалистите са недоволни още, че в закона се говори само за въглища и брикети, но не и за биомаса или за дървата за огрев, които са основна причина за замърсяването на въздуха, а се ползват масово да отопление. Държавата прехвърля отговорности към кметовете, а те нямат възможност за контрол над предприятията на тяхна територия, недоволствата социалистите

Законът има пропуски, заяви Джевдет Чакъров от ДПС. Той обясни, че липсват санкции за лица, които ползват твърди горива за огрев, които замърсяват. Кметовете имат мандат, припомни Чакъров и предупреди, че градоначалници могат да бъдат глобени заради бездействието на бездействието на своя предшественик, тъй като наказанията ще са на база средните нива на замърсяване през последните три години. ДПС възрази и срещу прехвърля на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) да следи за качеството на твърдите горива. Какво ли не им вменихте, каза Чакъров и припомни, че преди месеци на агенцията е дадена отговорността да следи и язовирите.

Срещу България има наказателна процедура от ЕК, имаме срок от 2 месеца да вземем мерки, Ивелина Василева (ГЕРБ) и определи закона като значим. Тя посочи, че изискванията за качеството на въглищата и брикетите ще се разпишат в наредба. В допълнителните разпоредби на закона пък е предвидена възможността такава наредба да се направи и за дървата за огрев.
Василева обеща на опозицията преди второто четене на закона отговорностите на кметовете да бъдат прецизирани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай