Златото и златните хора на Крумовград

Кампанията "Моят град" награди отличниците на родопския град

Златото и златните хора на Крумовград | StandartNews.com

14 декември 2018

През последните години Крумовград стана известен със златото на Ада тепе, макар че древните обитатели на този родопски край са добивали ценния метал още по време на Троя и Микена. Но най-ценното на града са неговите хора и умението да живеят задружно, независимо от вяра и етнос. И заедно да правят Крумовград все по-проспериращ.
В това бяха единодушни всички участници в кампанията "10 причини да остана в моя град" на "Стандарт" и община Крумовград.

"Колкото и да сте малки по територия, колкото и да сте далече от жълтите павета в София, вие сте добрият пример за заедност, за толерантност. За етническия мир, който в сърцата ви е по скъп дори от най-старото злато тук.
Затова и честно казано не знам дали с тази кампания тук ние ви даваме 10 причини да се гордеете, че сте от Крумовград или вие ни давате 10 причини да се гордеем, че сме българи", заяви в приветствието си главният редактор на "Стандарт" Славка Бозукова.

"Винаги успехът на града е дело на всички, които живеят и работят в него, но винаги има един човек, който е моторът на промяната, но и пазителят на традициите. В Крумовград това е кметът Себихан Мехмед", каза още Бозукова.
И покани домакинята на тържеството лично да разкаже и покаже как се е променил градът за последните 15 години.
"В ежедневните грижи и постоянното тичане забравяме да покажем хубавите неща, които са направени. А това е нужно, за да можем да продължим напред", заяви Себихан Мехмед.
На 10 фотопана бяха показани само една малка част от всички нови и хубави неща, с които днес малкият родопски град с основание се гордее.
Кметицата изреди трите основни неща, които може да накарат младите хора да останат в родното си място: изградена добра инфраструктура, създадени условия за качествено образование, привлечени инвеститори, които осигуряват работни места.
Себихан Мехмед изтъкна, че Крумовград е единствената община в област Кърджали, която е директен бенефициент по оперативна програма "Региони в растеж".
Благодарение на това са обновени жилища и административни сграда, запазени са и реновирани старинни здания.
Общината участва активно и в националната програма за енергийна ефективност, по която са санирани всички блокове в квартал "Запад" с изключение на един, както и още много жилищни сгради.
На едно от паната бяха показани модерната автогара и новият общински пазар, които се появиха върху терена на бившите казарми.
Фотоси от преобразения градски парк с детски площадки показват как отдъхват крумовградчани.
Спортният комплекс с футболен стадион, миниигрище, баскетболно и волейболно игрище, тенис корт, лекоатлетическа писта, нова спортна зала и фитнес на открито са сред най-посещаваните места за младежите в града.
"Гордея се, че толкова много деца спортуват и печелят постоянно медали и награди", гордо отбеляза госпожа Мехмед.
Като доказателство за отличните условия за най-малките е фактът, че единствената детска градина с целогодишно работещ басейн в област Кърджали е именно в Крумовград. Средното общообразователно училище „Васил Левски”, което навърши 104 години, е пълноправен член на
Асоциация на Кеймбридж училищата в България. Школото е иновативно, а възпитаниците му редовно печелят призови места на състезания и олимпиади. "Като дойде 24 май се чудя на кого по-напред да дам награда", призна Себихан Мехмед. Тя специално похвали туристическият отряд "Димитър Петков", който неизменно се връща като комплексен първенец от Националния туристически поход „По пътя на Ботевата чета Козлодуй –Околчица“. Местна гордост е и фанфарният оркестър "Карамфилчета", в който вече са се сменили три поколения.
Кметът на Крумовград подчерта, че градът пази традициите си "като пъстър букет" и дава шанс на децата да участват в различни танцови състави и певчески групи, които изпълняват български, турски и автентичен родопски фолклор.
Себихан Мехмед изтъква и природните дадености на района, които засега обаче остават непознати за туристите от страната и чужбина.
Голямата гордост на местната управа са привлечените мощни инвеститори "Дънди прешъс металс" и "Теклас", както и тези като "Сутекс", "Бадекс", които са се преборили и с най-трудните моменти, създавайки поминък за местните хора. Ласкави думи заслужи и "човекът, имал куража да се бори със земята" Сабахин Караибрям, който е най-големият производител на бял риган. Той е сред местните предприемачи, които ще могат да се възползват от гаранционния фонд за развитие на устойчив бизнес, създаден от "Дънди" и общината.
Съвместен българо-гръцки проект пък скоро ще осигури медицински център, който ще разполага с линейка. Тя ще обхожда възрастните и трудно подвижни хора в околните села.

Веднага след овациите за десетте пана с фотосите на местната гордост на сцената се появи фолклорната група "Изворче", която прославя Крумовград не само у нас, но и на международни фестивали. Под звуците на гайда се извиха гласове, които просълзиха публиката с вечни родопски песни като "Бела, съм бела, юначе" и "Бре момиче, мало".
След песните дойде ред и на наградите за всички златни хора на Крумовград. А накрая публиката аплодира малките танцьори от групите за турски и български фолклор "Ачелия" и "Силивряче" към Центъра за подкрепа на личностното развитие ОДК "Крумовград".


Общината иска изложба с
артефактите от Ада тепе

Крумовград се прочу в Европа с изложбата „Първото злато. Ада тепе – най-старият златен рудник в Европа“, която беше показана в Музея за история на изкуството във Виена в началото на 2017 г. За три месеца през експозицията минаха 210 000 човека и с това тя оглави класацията за най-посещавана в света изложба на антична тематика за миналата година.
Според преданията древното тракийско племе, което обитавало района на днешния Крумовград, добивало златото, с което се кичели героите от Троянската война и владетелите от Микенската цивилизация.
Затова местната управа на Крумовград е амбицирана да събере в колекция всички артефакти, които екипът на археолога Христо Попов откри на Ада тепе. Друга идея е да се възпроизведе в музей на открито древната технология за добиване на злато.
Общината има и огромно желание да организира разкопки на скално-култовия комплекс край село Ковил, където според водещи родни археолози може да се крие нещо по-величествено и от скалния град Перперикон.
"В мое лице имате приятел на Крумовград, ще помогна с всичко, което мога, тези хубави идеи да се осъществят", увери зам.-министърът на културата Румен Димитров на среща с градската управа. Той покани екипа на кмета Себихан Мехмед в София, за да може заедно да намерят стъпките за осъществяване на проектите.

Отличниците на Крумовград

Инвеститор: "Дънди Прешъс Металс"

Златодобивната компания "Дънди Прешъс Металс" инвестира 164 000 000 долара в разработването на златното находище на Ада тепа. Десетгодишната концесия ще осигури в продължение на поне 10 години работа за около 350 местни работници. В момента те са 200, като от тях само 10-15 не са от района.
Компанията дарява всяка година по 500 000 лева на общината за социални дейности и създаде гаранционен фонд от 5 млн., които ще се раздават като грантове на местни предприемачи.
За да гарантира опазването на околната среда "Дънди" се отказа от цианидната технология и осигури химическо пречистване на отработената вода.
От името на вицепрезидента на компанията д-р инж. Илия Гърков, генерален мениджър за Крумовград, наградата за инвеститор получи
Ирена Цакова. Тя й беше връчена от Маджиде Ахмедова, заместник изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции и кмета Себихан Мехмед.
"Вече се чувствам своя в Крумовград, имам много приятели и чувствам местните хора близки", заяви Цакова.

Инвеститор: “Теклас България“

Компанията "Теклас България" произвежда изделия от каучук, пластмаса и метал за горивните, охладителните и спирачните системи на автомобилите. През 2016 г. фирмата закупи от община Крумовград 28 дка терен от бившия казармен район с пет сгради в него. Сега в цеха на компанията работят над 170 души, но плановете са да се разкрият още толкова работни места. Сред клиентите на "Теклас" са гиганти като General Motors, Volkswagen, Volvo, BMW, Mercedes-Benz и Renault.
Мениджърът от фирмата Айлин Мюслюм получи грамота от Маджиде Ахмедова, заместник изпълнителен директор на БАИ, и Севда Камбурова, заместник-областен управител на област Кърджали.


Предприемач: Сабахтин Караибрям

Земеделският производител Сабахтин Караибрям стана жива емблема на Крумовград. Той е известен като първия и най-голям производител на бял риган в страната. През 2017 г. беше отличен с наградата на Териториалната организация на Научно - техническия съюз в област Кърджали „Фермер на годината“.
Караибрям беше награден от Емилия Йорданова, регионален мениджър "Малки и средни предприятия" в ОББ.

Устойчиво развитие: "Сутекс Трейд"

„Сутекс Трейд” произвежда трикотажни облекла
почти изцяло за износ - предимно за Франция. Изделията се изработват на ишлеме по поръчки на чуждестранни клиенти. Фирмата спечели европейски проект за подобряване на енергийната ефективност и по него купи модерни машини с висока производителност и виско потребление на ток. Управителят на "Сутеск Трейд" Йордан Стоев
получи наградата от депутата от ДПС Адлен Шевкед, която подчерта, че партията й винаги е подкрепяла и защитавала малкия бизнес.

Устойчиво развитие: "Бадекс"

„Бадекс“ ООД произвежда основно якета за вътрешния пазар. Наскоро предприятието спечели европейски проект за подобряване на производствения капацитет. Той е за купуване на 9 модерни машини от 3 различни вида. Управителят Месут Реджеб, който беше отличен от депутата от ДПС Адлен Шевкед, обяви, че е щастлив, че прави бизнес в Крумовград.

Образование: Средно училище „Васил Левски“

Средно училище „Васил Левски“ е наследник на първото българско училище в града, открито през октомври 1914 г. Днес в него се обучават 1 012 ученици в 40 паралелки и 13 занимални. То е пример за цялата страна. От 2010 г. училището е пълноправен член на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България Cambridge Schools Association in Bulgaria, в която членуват над 65 от най-добрите училища в страната. Възпитаниците му печелят с лекота областни и национални състезания по английски език. От тази година СУ „Васил Левски“ е в списъка на иновативните училища. Наричат го училището на медалистите, защото неговите възпитаници редовно обират наградите от олимпиади и състемания по математика, биология, химия, физика, география, история, информационни технологии и др. Училището се прославя и с ансамблите си по народни танци.
Наградата на директора на училището Цветан Терзиев връчи зам.-главният редактор на "Стандарт" Васко Вълчев, който е завършил училището. "Най-ценният урок, който научих в моето училище е, че за да бъдеш добър и достоен човек, не е важно дали се казваш Иван или Хасан", каза бившият възпитаник на "Васил Левски"
"Не отстъпваме по нищо на школата от жълтите павета, имаме отлична база, способни и амбициозни преподаватели и осигуряваме качествено и конкурентноспособно образование", заяви директорът Цветан Терзиев под аплодисментите на присъстващите в залата.

Технологии: Веселин Тосков

Като старши учител по информатика и информационни технологии в СУ „Васил Левски“ Веселин Тосков за 8 учебни години е подготвил за олимпиади и състезания 62 ученици от VII до XII клас. Най-интересно е, че в по-голямата си част учениците работят самостоятелно, като комуникират с преподавателя по имейл, скайп, вайбър и телефон. Контактите с преподавателя не се прекъсват и по време на ваканциите. Затова не е случайно, че през годините под ръководството на преподавателя учениците заемат призови места с разработените си проекти на национални състезания. През учебната 2017/2018 година техният проект спечели максималните 100 точки на областния кръг и продължава участието си в националния. Наградата на Веселин Тосков беше връчена от Метин Байрамали, председател на Общинския съвет в Крумовград.

Култура: Ансамбъл "Изворче"

Ансамбъл ”Изворче” при читалище „Христо Ботев 1914” с ръководители Росица Дибекова и Митко Карамфилов е създаден през 1993 г. В продължение на 25 години проучва и изпълнява източнородопски песни, танци и обичаи.
Ансамбълът е участвал в редица концерти и фестивали на общинско, регионално, национално и международно ниво. Носител е на много престижни награди, на златни медали, на четири статуетки „Златен Орфей”, номиниран е за най-атрактивен ансамбъл в областта на автентичния фолклор.
На VІ Световен фестивал по фолклор под патронажа на ЮНЕСКО за България през 2016 г. международното жури класира на първо място ансамбъла и му присъди награда златен медал и "Златен Орфей", а на ръководителите Росица Дибекова и Митко Карамфилов присъди званието „Маестро”. От 2016 г. ансамбълът е член на Европейската асоциация на фолклорните фестивали /EAFF/. Записан е за класиране в световната ранглиста по фолклор /WRIF/.

"Ние сме лицето на Крумовград за България и света, където сме участвали, знаят и питат за града ни", заяви Росица Дибекова и благодари за грижите на кмета Себахин Мехмед.

Спорт: Футболен клуб "Левски 2005"

Първият футболен клуб в Крумовград е основан още през 1925 г., когато градът се е наричал Кошукавак. Сменял е няколко пъти името си, но днес местната публика аплодира любимците си от
„Левски 2005“. Освен в областната група е участвал много години в зоните, сегашната „В“ група, като един от значимите успехи се счита достигането до 1/16 финал за купата на България през сезон 1983/1984 г.
В периода 2010/2018 г. мъжкият отбор два пъти е първенец на Област Кърджали и участва в две квалификации за влизане във „В“ група. През 2017 г. детският тим на „Левски – 2005“ спечели организирания за първи път в областите Кърджали и Смолян турнир „Купа Кока Кола“.
Днес в „Левски 2005“ тренират над 70 деца.
Шефът на клуба д-р Мехмед Имам получи грамотата от Асен Марков, главен секретар на Министерството на младежта и спорта.
След като похвали отличните условия за спорт в града Марков призна, че поне за себе си вече има 10 причини отново да се върне в Крумовград.

С подкрепата на:

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай