Златни деца вдигнаха самочувствието на всички

Голям успех на отбора по география

Златни деца вдигнаха самочувствието на всички | StandartNews.com

Златни деца накараха България да се гордее с успеха им. На тържествена церемония в ректората на СУ „Св. Климент Охридски“, организирана от МОН, бяха наградени българските носители на медали от последните две международни олимпиади по география и техните учители.

В условията на рекорден брой участници и изключително голяма конкуренция, българските състезатели успяха да завоюват общо 7 медала (1 златен, 5 сребърни и 1 бронзов) на 17-ата и 18-ата Международни олимпиади по география. Това са половината от всички общо 14 медала, спечелени от страната ни за участията й в това престижно състезание от 2004 година насам.

Златен олимпийски медал получи Теодор Костов от Математическата гимназия “Д-р Петър Берон”, Варна. 5-те сребърни медала са завоювани от 4-ма състезатели: Антонио Георгиев от Природо-математическа гимназия “Акад. С. Корольов”, Благоевград, Даниел Димитров от варненската математическа гимназия (с две отличия от двете поредни олимпиади), Михаил Паскалев от варненската математическа гимназия и Денис Урумов от столичната Първа немска езикова гимназия. С бронзов медал беше удостоен Атанас Иванов от Националната природо-математическа гимназия “Акад. Л. Чакалов”.

Председателят на Българско географско дружество и ръководител Катедра „Картография и ГИС“ в ГГФ доц. Стелиян Димитров заяви, че вече учениците и студентите имат възможност да учат една нова география, различна от тази, която е изучавал самият той в университета. Причината от описателна географията да се превърне в точна наука са именно геопространствените технологии и тяхното много динамично развитие през последните години.

„Новата география е високо технологична, ГИС са едни от трите най-бързо развиващи се технологии, заедно с нано и био технологиите. Всичко това прави географията много вълнуваща като наука, но също и страхотна професия. В последните 10 години, по данни на американското бюро по труда: завършващите география са третите, както те ги наричат most employable, тоест най-способни да си намерят работа, специалисти“, подчерта доц. Димитров.

Деканът на ГГФ проф. Найденов разкри, че от следващата учебна година ще стартира и нова бакалавърска програма, която ще е само на английски език – Climate Change and Management.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай