„Златната липа" посрещна наши и чужди звезди

„Златната липа" посрещна наши и чужди звезди | StandartNews.com

Стара Загорал Любимци на българската публика и млади таланти на европейското кино дефилираха на откриването на първия международен фестивал „Златната липа" тази вечер. Първи по червения килим пред Старозагорската опера преминаха директорът на кинофеста Магдалена Ралчева и старозагорският градоначалник Живко Тодоров. Киноманите приветстваха и неотразимите дами на родното кино – Мария Статулова и Илка Зафирова.

Както вече бе обявено, Статулова ще бъде първият носител на наградата „Златната липа" за цялостен принос към киното. Утре сутринта тя ще засади и първата липа в Алеята на лауреатите покрай сградата на операта.

Старозагорци посрещнаха топло и един от доайените на родното кино Любен Чаталов. Откриването уважиха и куп чуждестранни участници в програмата на кинофеста. Сред тях бях италианският режисьор Жан Паол Куньо и актьорът във филма Маурицио Николизи. Талантливият италианец е носител на престижната холивудска награда „Златен глобус" от 2008 г. С неговия филм „Доброто общество" (той е сценарист на лентата) тази вечер се открива филмовия маратон.

В 5-те дни на филмовата програма почитателите на седмото изкуство ще видят общо 31 игрални и документални филма. „Това са реалистични, чувствителни творби, приети много добре и от критиката, и от публиката в своите страни и са представителна извадка на новото европейско кино", препоръча ги преди началото шефката на феста Магдалена Ралчева.

Дванайсет от селектираните ленти ще си оспорват голямата награда „Златната липа". Изящната статуетка, която напомня сноп филмови ленти, е дело на българския художник Спас Киричев.

В извънконкурсната програма зрителите ще видят 6-7 ленти на новото българско кино от последните 2-3 години като „Още нещо за любовта", „Стъклената река", „Миграцията на паламуда", „Чужденецът" и др.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай