Зимата започва! Студът идва по необичаен начин

Тръгва голямото застудяване, опасен вятър в 16 области

Зимата започва! Студът идва по необичаен начин | StandartNews.com

Истинската зима, която много синоптици ни предвещаваха, започва от днес. Тя обаче започна да настъпва по необичаен начин – с дъждове и гръмотевици, които дойдоха още гази нощ.

Днес облачността ще бъде предимно значителна. През нощта срещу неделя валежите в Югозападна и Централна Южна България започнаха, по-значителни ще са по количество в крайните южни райони и на места там ще има гръмотевици, сочи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология.

През деня на много места ще превали дъжд, в отделни райони ще прегърми. Ще духа умерен, в източната половина от страната временно силен южен вятър, който след обяд ще отслабва.

Обявен е жълт код за силен вятър в 16 области у нас - Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Кърджали, Пазарджик, Разград, Сливен, Смолян, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен, Ямбол. На тези места ще духа временно силен южен вятър с пориви до 20 – 24 метра/секунда. Очаква се в следобедните часове вятърът да отслабне.

Минималните температури ще са от 1°-3° по високите западни полета до 14°-16° на изток, в София – около 3°, а максималните – предимно между 11° и 16°, в София – около 11°.

Атмосферното налягане ще продължи да се понижава и ще е значително по-ниско от средното за месеца.

Над планините облачността ще бъде предимно значителна, с валежи от сняг, под 1800 m – от дъжд. Ще духа умерен и силен югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 m ще е около 7°, на 2000 m - около 1°.

Над Черноморието облачността ще бъде предимно значителна, с валежи от дъжд, на отделни места по южното крайбрежие придружени с гръмотевици. Ще духа умерен и временно силен южен вятър. Максималните температури ще са 13°-15°. Температурата на морската вода е 11°-13°. Вълнението на морето ще е 2-4 бала.

През нощта срещу понеделник в североизточните райони вятърът ще се ориентира от североизток, ще е предимно умерен. С него температурите ще се понижават и на места там дъждът ще се примесва и ще преминава в сняг.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай
2 Коментара
Тодор. Георгиев.
преди 3 месеца

Наври, си, у, гъза, 70

Откажи