Жорж Ганчев: От Холивуд до парламента

In memoriam

Жорж Ганчев: От Холивуд до парламента | StandartNews.com

„Политиците не трябва да се вземаме на сериозно“

Георги Ганчев Петрушев, както е истинското име на политика Жорж Ганчев, е роден на 29 август 1939 г. в Пловдив. Завършва Националната спортна академия. Шампион е на България по фехтовка, играе баскетбол в „Академик“, София. По-късно заминава за чужбина, където завършва и Британската академия по фехтовка. В периода 1968 до 1973 г. е работил като треньор на лондонския клуб по фехтовка. Жорж е завършил още Театрален институт и Експериментален филмов колеж в Холивуд.

От 1973 до 1988 година се занимава с различни дейности. Бил е гост-лектор в Американската академия за драматични изкуства. Работил е в театър като режисьор и сценарист, също и като продуцент в Англия и САЩ. Има седем сценария за филми в Холивуд. Продуцирал е песни, пишел е книги и е бил актьор. Това са делата му зад граница, а в България е основател на партията Български бизнес блок през 1990 г. и е негов председател до 1996 г. Кандидатира се за президентските избори през 1992 г., но остава на трето място на първия тур.

В периода 1995-а до 2001-ва е председател на групата на Бизнесблока. След 2001-ва прави нова формация - Политическия блок на Жорж Ганчев. Бил е и в парламента като депутат в 37-то и 38-то народно събрание. Участва за втори път на президентските избори - през 2001 година, но получава едва 3.87 % на първия тур. Ганчев е и бивш сътрудник на Второ главно управление на Държавна сигурност между 1970 и 1990 г. с псевдоним „Жорж“.

Жорж Ганчев беше този, на който се падна да представи в България идеята за политиката като развлечение.През богатия си и колоритен жизнен път освен като водач на партии и коалиции в няколко български парламента той се занимава активно и със спорт, телевизия, бизнес, музика и литература. Познат в почти всички краища на света, допринася и за някои важни икономически връзки на България през последните 30 години.

За периода 1973-1988 г. работи като режисьор, сценарист, в театър, като актьор (има няколко епизодични роли в холивудски продукции), бил е гост-лектор в Американската академия за драматични изкуства, продуцент в киното и театъра в Англия и САЩ. По негови сведения е автор на 7 филмови сценария в Холивуд, на пиеси, продуцирани в Холивуд. Автор е на стихосбирки и мемоари.

От първата му съпруга Уенди има две дъщери – Джулия и Силвана. „Моите внуци нямат сериозна връзка с България, но дъщерите ми имат. Аз строя къща за гости до моята къщурка край с. Резово, за да идват през лятото. Но го правя, когато има нужда. А не такива новобогаташки изхвърляния, строене на хотели по морето, по зимните ни курорти – това е лакомия на едно показно, крадливо племе от млади мутри, свързани с властта. Ужасното е, че те са над закона“, споделя той.

Полиорганна недостатъчност вследствие на двата масивни инфаркта през миналата година е причина за смъртта на една от най-колоритните фигури от новата история на България. Според вдовицата му Валентина Шишкова последните си дни Жорж прекарва в реанимацията на болница „Света Екатерина“. От Лос Анджелис са пристигнали и двете му дъщерия Силвана и Джулия Ганчеви със съпрузите си, които неотлъчно са до него до последния му час. “Здрав съм, мога да кажа, че нося на бой!” С присъщия си сарказъм Жорж Ганчев коментира здравословното си състояние след първия си масивен инфаркт през лятото на2018-а.

С Валентина Шишкова - Шуши живеят от много години в къща във Владая, направена по техен вкус и обзаведена с модерни мебели, картини и снимки от многобройните пътувания на Жорж. Шуши винаги се е държала в сянка за разлика от ексцентричния си приятел. Ганчев пък скромно е признавал, че може би е единственият човек на земята, който има всичко, което е искал под слънцето. “Имам всичко и това ме прави щастлив, Бог да благослови и вас”, е споделял той.

Непоколебим патриот и хуманист, който търси верните решения на много въпроси с тънката си ирония, в началото на 90-те той изгражда образа на нестандартен и предизвикателен политик шоумен. А неговото любимо хоби са конете, музиката и поезията.

Често приеман с насмешка, той заявява, че осмиването на човек като него – продуцент, режисьор, сценарист - в една „петокласна държавица“ не е сериозно. С неизменната китара в ръка той остава като една от най-ярките и запомнящи се личности на българската политическа сцена, артистичен и харизматичен, вечно усмихнат, автор на незабравими култови фрази и бисери.

„Не ме гледай умно, българино!“; „Не се пули, българино!“; „На президентските избори ще кандидатстваме Сульо, Пульо, Атанас и аз“; „Ха сега, кажи си приказката, Бероне!“ (по време на предизборна кампания за президент на България, когато дава думата на своя кандидат-вицепрезидент д-р Петър Берон); „Фернандел от Филипополис.“ (за президента Петър Стоянов); „Тихо — само на детето си, не на мен!“ (към председателя на НС Йордан Соколов, който го успокоява по време на парламентарен контрол); „Мърльо, ще те забия като пирон в земята!“ (към свой колега депутат); „Алчен похотлив комсомолец.“ (за Красимир Премянов); „Аз, който съм много богат, 20 години карам нарочно скромни коли и се храня в скромни ресторанти“; „За мен отечеството е и начало, и край.“ „Жорж не можете да го спрете никога, докато е жив. Трябва да го гръмнете.“

"Той е момченце, което го пощипва Бойко Методиев Борисов по бузката и го удря по тумбата. Такива хора, които приемат такова третиране от големия бос, аз не признавам" - относно Росен Плевнелиев; "Кадрите не се купуват от "Плод-зеленчук", кадрите се създават с много грижи, за да бъдат качествени. В момента това, което наблюдавам, не е от първо качество според моите представи" - в коментар за политическата класа.

"Някои господа от големи държави са казали на господин Костов: хвани това робско племе за гушата, един милиард годишно обратно връщайте дълга, ще си обърнем главата за демокрацията и правнуци ще плащат заемите, които ще ви даваме сега, за да ви държим на власт. Това е схемата" - относно премиера Иван Костов. "Сладур, ти си цвят за живота ми! Цвят за живота ми!" - относно депутата от СДС Александър Йорданов. "Не ме иронизирай, момченце!" - към министъра на регионалното развитие и благоустройството Евгений Бакърджиев, който преди това е коментирал за Ганчев: "Господин Ганчев, никой не Ви прави на луд. Аз мисля, че това е естественото Ви състояние"; „Цветан беше физкултурник, талантлив, прекрасно атлетче, преместваше хартийки отляво надясно в полицията дълго време. Прекрасно, нищо лошо!" - относно Цветан Цветанов. "Трябва да се уважават институциите, иначе ще настъпи анархия, ще дойдат Ичо, Гичо, Атанас и Спас, и ще ни превземат без нито един изстрел. А иначе от Бойко, Цецо и Мецо няма смисъл. Те трябва да си ходят и да отговарят пред народа. Всички политици трябва да бъдат изметени" - относно политическата справедливост и управлението на ГЕРБ в първия мандат на Бойко Борисов. "Жак Ширак от четвъртия път стана президент, тъй че не се тревожи за моята възраст. Усмихвай се!" - относно поредния му опит да спечели президентския пост през 2016 г. Отново неуспешен.

Поклонението на Жорж Ганчев ще е в петък, 23 август, от 12,00 ч в църквата "Св. София".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай