Животът на задържаните рибари се преобръща. Министър им помага

Явор Гечев събира всички страни, за да търси решение

Животът на задържаните рибари се преобръща. Министър им помага | StandartNews.com

Животът на задържаните в Румъния наши рибари се преобръща на 180 градуса, защото макар и на свобода, корабите им остават арестувани и те не могат да си плащат сметките.

Българските рибари и моряци са под заплахата да останат без работа. Три кораба бяха задържани в Румъния по подозрение за бракониерство. Развръзката дойде след разпити на капитаните. Плавателните съдове остават запечатани на пристанището в Констанца.

"Животът ни продължава много трудно. За семействата ни и за нас ще е много трудно. Ние имаме много разходи. Къщите ни са заложени заради бизнеса ни. Сега вече ако продължи сагата и не ни пуснат корабите, с които да работим и да си изкарваме прехраната, няма да можем да си плащаме разходите - банки, наеми, осигуровки и т.н. Ще бъде някакъв ад", каза пред бТВ Красимир Петров, който е капитан на един от корабите.

"Ние се водим по регламентите на Европейския съюз и риболовуваме по тях. Бяхме на 50 мили източно от Констанца и в общоевропейски води. Имахме на борда улов от калкан и акула. Катерът като ни прибра ни каза, че имало забрана за акула в Румъния. Ама ние по регламент нямаме забрани. Европейският регламент казва, че имаме квота за акулата, нямаме забрани. Това са си техни забрани, които важат за румънските кораби, понеже тя е въведена за Румъния. И също така те имат квота за рапани. Все едно ние да хващаме рапани и те да кажат - ти защо не изпълняваш румънската квота", добави капитанът.

"Сега пътувам за София, където следобед ще имаме среща с министъра и зам.-министъра на земеделието. Ще чертаем плана, по който да си търсим правата. Очакваме по най-бързия начин да си вземем корабите, за да можем да съществуваме. От там нататък да се водят дела в Румъния. Ние ще се явяваме, ще си наемем адвокати, нито ще се крием нито нищо. Ние сме си в правото, защо да не се върнем да рибарстваме там. Да, има страх и този страх ще надделее", завърши Петров.

Среща с всички страни, които имат отношение по казуса със задържаните в Румъния наши кораби, ще се състои днес в Министерството на земеделието. Междувременно от сдружение "Черноморски изгрев" поискаха оставката на директора на агенцията по рибарство в неделя.

„Все още няма официален акт, въз основа на който българските рибари са задържани, а това буди сериозни притеснения“, посочи Събев в неделя, по време на среща с рибарите в Балчик.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай