Жените само задочно в Духовната академия

Университетът на Църквата в Пловдив ще е в сградата от култовия филм "Вчера"

Жените само задочно в Духовната академия | StandartNews.com

Пловдив. Жените ще могат да учат само задочно в новата Духовна академия в Пловдив. Причината е, че студентите в университета на Църквата ще живеят в пансион и затова в редовно обучение ще се приемат само младежи.

На заседанието си в сряда Светият синод е одобрил Правилника за дейността на Православната духовна академия "Св. св. Кирил и Методий", научи "Стандарт" от ректора й отец Добромир. Той ръководи и Семинарията в Пловдив. Академията е на пряко подчинение на Синода, а духовен наставник й е митрополитът под тепетата Николай.

Студентите ще бъдат приемани в 4 факултета и ще учат общо 8 семестъра редовно и задочно. Още от тази академична година ще започне приемът на първокурсници. Задочниците ще стартират през септември, а редовните - през октомври. Академията ще е в сградата на Семинарията. В нея е сниман легендарният филм "Вчера".

Синодът взе решението за създаване на университета преди Коледа по предложение на дядо Николай. Висшето училище ще е на издръжка на Църквата. В момента Синодът не може да влияе върху учебната програма на богословските факултети. Според архиереите напоследък от тях излизат абсолвенти с ниска богословска, певческа и литургическа подготовка.

След заседанието на Синода вчера патриарх Неофит и част от владиците се срещнаха с шефа на фонд "Земеделие" Мирослав Николов. Обсъдени били възможности за финансиране на църковни проекти с европари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай