Събота,

Земетресенията или цените изплашиха българите?

От: Стандарт -
2424
Земетресенията или цените изплашиха българите?
A
A
A

Земетресенията и високите цени отказват българите да пътуват до Турция. Това показват данни на туроператори. Отливът на туристи е около 30% - 40% за дестинации като Истанбул, Мармарис, Кушадасъ, Бодрум. 

Пред Нова телевизия туроператорът Димитър Костадинов потвърди, че съществува отлив, който вероятно се дължи на земетресението и икономическата криза. 

"Всички хотели в Турция тази година са между 20 и 30% по-скъпи спрямо миналата. За турските курорти е желателно да се направи регистрация ноември или декември, защото тогава хотелите имат най-добри условия - 10-15% отстъпка. Отливът в моята агенция, която предлага пътувания до Кушадасъ, Мармарис и Дидим, е 30%", уточни той.

По думите му сериозен отлив има за Фестивала на лалетата в Истанбул. "Миналите години сме имали до 5 автобуса за датите на фестивала, в момента има много голям спад. Земетресението е един от факторите, освен това и вдигнатите цени в Турция, макар че остава доста по-евтино отколкото у нас”, изтъкна Костадинов. 

“Много повече еднодневни екскурзии сме имали миналите години, тук спадът също е много голям. Големите задръствания на Малко Търново са голям проблем при отиване в Турция и автобусите чакат наравно с големите коли. Някои хора се записват в последния момент, защото смятат, че цените ще паднат заради незаетите места", добави той.

“Имали сме случаи по 4-5 часа чакаме на границата. Заради това се налага да се преструктурира екскурзията, като се избират местата за посещение, които са най-желани. Иначе еднодневната екскурзия трябва да стане двудневна“, обясни туроператорът. 

„Ако преди една почивка с двойна стая в Кушадасъ е била от 490 до 570 лева на човек, сега е 680-700 лева. Това е голям ръст“, каза още той.

Директорът на Института за оценки и анализи в туризма проф. Румен Драганов пък каза, че цените за Великден започват от 195 лева и приключват на 3950 лева за семейство. Поскъпването е със 17,5% средно, изчисли той.

320 хил. българи тръгват на път за Великден. Това прогнозират от Института за анализи и оценки в туризма. Пакетите за почивка тази година ще са с между 15 и 30% по-скъпи, показват офертите на туроператорите и хотелиерите. Въпреки това от бранша отчитат ръст в търсенето и в резервациите.

Най-голямо е търсенето в хотелите до морето и в планините, както и в спа хотелите. Хората, които отиват в чужбина, предпочитат Гърция, Турция, както и големите европейски столици.

Туроператорите и хотелиерите, които предлагат пакети за Великден, отчитат драстичен ръст в резервациите. Хотелите и чартърите за много от дестинациите са пълни. 

Интересът е висок тази година и местата попривършват вече, каза туроператорът Димитър Балтов.

Бърза справка в онлайн платформите за резервации показва, че възможностите за запазване на хотелски стаи и къщи за гости за пролетните празници са почти изчерпани, а свободни места рядко се намират, разказва водещият на рубриката „На твоя страна“ Жоро Георгиев.

„Около 3950 са местата за настаняване, които са в търсачките. Около 400 обекта вече са напълно запълнени, а всички остани са между 70 и 90 процента, продадени“, заяви проф. Румен Драганов. 

Цената на пакета за три нощувки със закуски с двойна стая, т.е. за двама човека е около 1000 лева, каза управителят на хотел в Сандански Георги Митрев. 

Нормално е да има ръст в сравнение с миналата година, коментира той. 

/pochivka.blitz.bg/


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com