Здравен парк ще дава работа на 900 души

Вярвам, че най-доброто предстои, защото Стара Загора е жив град с млад дух, казва кметът Живко Тодоров

Здравен парк ще дава работа на 900 души | StandartNews.com
  • Да защитим хората, заети в енергетиката, е кауза
  • Вярвам, че най-доброто предстои, защото Стара Загора е жив град с млад дух,  казва кметът Живко Тодоров в специално интервю за в. "СТАНДАРТ"

 

- Г-н Тодоров, Стара Загора е един от най-динамично развиващите се градове у нас. Енергетиката е гръбнакът на икономиката не само за региона Ви. Какви са предизвикателствата, които поставя пред него Планът за възстановяване и развитие?

- В "Реформа 10" за декарбонизация на енергийния сектор, част от Плана за възстановяване и устойчивост, за първи път тази година се появи срок 2025 г. като междинен отчетен период за намаляване на въглеродните емисии в електропроизводството с 40% спрямо изходните нива от 2019 г. Крайният срок за поетапно извеждане от експлоатация на всички мощности е 2038 г. Точно заради тази концепция през 2026 г. най-малко 12 хиляди работещи в комплекса ще трябва да бъдат прехвърлени към други икономически сектори, т.е. съкратени от сегашните си работни места. До 2038 г. се очаква още 15 хиляди души да останат без работа поради спиране на използването на въглища. Това бе поводът да обединим усилия с кметовете на Раднево и Гълъбово. Изпратихме общо становище до вицепремиера Атанас Пеканов и до служебния министър на енергетиката Росен Христов, в което изразяваме несъгласие - първо, с посочената 2026 г., която е неясно как е изчислена и избрана като междинна дата за намаляване на производството на енергия от въглища, както и с драстичното редуциране на работните места. От друга страна в самия План няма абсолютно никаква конкретика - нито бюджет, нито разчет на финансовите разходи. Този подход на "пожелателни" изречения са само поредна заигравка с региона ни, съдбата на енергетиката и хиляди семейства. Обявената дата - 2026 година, е абсолютно нереалистична.

Необходими са ясни и конкретни промени, за да има плавен и логичен преход към модернизация. За мен най-важно е да бъде защитен интересът на старозагорци, както и енергийната сигурност на страната ни.

- Стара Загора дава заявка за привлекателна бизнес дестинация. Наскоро стана ясно, че създадохте административни облекчения за инвеститорите. Какво друго е необходимо за привличане на фирми и производства?

- Индустриална зона "Загоре", която създадохме равноправно с държавата чрез "Национална компания индустриални зони" ЕАД, е с 90% запълнен капацитет. Последното инвестиционно намерение е за проект на стойност над 100 млн. лева, даващ работа на над 900 души, както и възможността да има в Стара Загора още едно модерно лечебно заведение - здравен парк "Сърце и мозък". В началото на месеца, компания от Литва закупи терен. Индустриалната зона обхваща 115 дка площ и е насочена предимно към развитието на малки и средни предприятия, тъй като парцелите са с големина между 5 и 15 дка. Заявените инвестиции, без последната, надхвърлят 40 млн. лева, а работните места, които са разкрити или предстои да бъдат разкрити, са около 300. Амбицията е да бъдат придобити нови терени, с което да се даде перспектива за развитие и на компании, търсещи по-големи площи. Насочили сме усилия към придобиване на терена на бившето Летище. Там има индустриален потенциал, който трява да бъде използван, особено с оглед на "Зелената сделка" и това, което предстои като трансформация в региона ни. Тези 2200 дка трябва да се използват разумно за индустрия, която да разкрие работни места и да допринесе за развитието на икономиката и социалната среда.

- Това е 3-тата година на 3-тия Ви кметски мандат. Кои са най-важните акценти от нея до момента?

- През тази година завършихме цялостното обновяване на няколко знакови за града ни обекти. Отвори врати обновеният ни Зоопарк, който е все по-привлекателно място за посещение. Радва се на огромен интерес. Обновява обитателите си и предстои съвсем скоро да заработи и обучителният му център. Пазарът "Васил Шаханов" и разширението на прилежащата улица "Капитан Петко Войвода" допринесоха за обособяване на естествен център за три от западните квартали на града ни - "Казански", "Три чучура - север" и "Три чучура - юг". Летният театър бе ремонтиран цялостно за първи път от откриването му през 1959 година. Скейтпаркът, разположен в южната част на парк "Артилерийски", е изключително атрактивно съоръжение за любителите на екстремните спортове. Подходящ за начинаещи и професионалисти. Съоръжението е над 800 кв. м. Изграждаме нова детска градина, за да има повече възможности за най-малките старозагорци в центъра на града. Основно ремонтирахме две от училищата - СУ "Христо Ботев" и СУ "Васил Левски". Поетапно се извършва освежаване на училищни салони, на детски и спортни площадки. Предстои реновиране на дворни пространства от образователната инфраструктура. Към момента в Стара Загора се изпълнява изключително мащабен ремонт на водопроводната и канализационната мрежи. След приключване на проекта, който се реализира от местното ВиК дружество, улиците, които бяха разкопани ще се асфалтират. Знам, че в момента е изключително неприятно за старозагорци и гостите на града, защото голяма част от уличната мрежа в централната градска част е заета от изкопни дейности и тежка техника. Този ремонт бе наложащ и е за добро. За мен, като кмет, е най-важно да оставя след себе си един добре организиран и подреден град. Този ремонт няма как да се случи за ден или два. В хода на работа бяха разкрити изключително интересни артефакти, които предполагат създаване на нов музеен обект. Стара Загора е град с хилядолетна история и това бе потвърдено още веднъж. В източната част на града ни, до парк "Зелен клин" тепърва се разкриват още части от това културно-историческо богатство.

- В навечерието на 5-ти октомври - Празника на града, какво е посланието Ви към старозагорци?

- Да бъдат здрави - те и техните семейства, това е най-важното ми пожелание към всички. Имаме невероятна история, вярвам, че имаме перспективно настояще, а бъдещето зависи от нас. Пожелавам им да бъдат обединени от добри каузи, да бъдат съпричастни. Да подхождат с разбиране. Вярвам, че най-доброто предстои, защото Стара Загора е жив град, с млад дух.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай