Заведения в топ курорти побъркаха хората! Защо бягат

Какво се случва във Варна и Велинград

Заведения в топ курорти побъркаха хората! Защо бягат | StandartNews.com

Мade in BG в действие!

Сдружение “За достъпна и качествена храна” (ЗДКХ) установи лоша хигиена и неиздаване на касови бележки в много обекти за храна във Варна и Велинград.

Проверка на различни обекти е осъществена, след получени множество сигнали на потребители до ЗДКХ, предава novavarna.net.

В рамките на последните 45 дни до сдружението са достигнали множество сигнали от потребители, получили временни стомашни неразположения като гадене, повръщане, тежест, болки в стомаха и стомашен дискомфорт след консумация на храни като сладолед, царевица на кочан или в чаша, палачинки, фалафели и др. продукти, които са закупени от преместваеми обекти, временни и подвижни обекти и машини за сладолед.

Голяма част от сигналите са били свързани с неспазването на температурния режим на съхранение на сладоледа и липсата на етикети в град Варна и Велинград. За конкретните нарушения екипът на ЗДКХ са сигнализирали ръководствата на НАП, БАБХ и РЗИ.

Основен проблем  са и често неиздаване на касови бонове дори при поискване с аргументи, че или устройството не работи поради високи температури или няма връзка с НАП и интернет. 

Положението във Велинград е почти сходно, на количките за царевица намиращи се на пешеходната улица  на 35 градуса са изложени пластмасови шишета с майонеза и кетчуп. Пред заведенията за пица на парче, отново има изложена на високи температури кетчуп и майонеза.

В обектите за продажба на сладолед, фунийките не са обвити със салфетка, а продавачката умело ги пипа с ръка. Лъжичките, които са поставени пред павилиона не са опаковани всяко във фолио, а биват умело лазени от мухи и насекоми.  

Лъжичката за сипване на сладолед се поставя в една чаша с вода и умело се бърка във всички видове сладолед само с една лъжичка.

В обекта в кв. Чепино, също хигиенните навици са доста занижени- обслужващия персонал пипа всичко с ръка( без да има поставени ръкавици), продукти се вземат с ръка ( кюфтета, кебапчета)и се поставят в чинийка на клиента.

Друг въпрос е, защо клиентите се съгласяват да купуват храна при тези условия. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай