Затвориха село Изгрев заради коронавируса

Изграждане на КПП-та на всички входове и изходи

Затвориха село Изгрев  заради коронавируса | StandartNews.com

Изграждане на КПП-та на всички входове и изходи на шуменското село Изгрев разпореди Областният кризисен щаб в Шумен.

Селото се намира на няколко километра от северната община Венец и към момента 15 жители на Изгрев са с положителни проби за коронавирус, четирима от тях са в болница, единият е в интензивно отделение и е интубиран.

Резкият ръст на заразени се предполагаше още вчера, а снощи опасенията са се потвърдили, когато 10 от 16 проби излезли положителин, а още две жени от селото, настанени в болница дали също положителни резултати.

Това наложи селото да бъде затворено, а мярката влиза в сила от 14:00 часа, още докато вървеше заседанието на областния кризисен щаб.

Полиция и жандармерия няма да пускат никого да влиза и излиза от Изгрев с изключение на пътуванията по необходимост - например до работно място в друго селище. "Затварянето" на селото ще е в сила в продължение на 14 дни.

От четвъртък започва масово тестване на жителите на село Изгрев за COVID-19. За три дни се предвижда да бъдат взети проби на 300 души, което представлява около 30 процента от населението.

На място пробите ще се взимат от два екипа на РЗИ - Шумен. "Считам, че решенията ни ще са ефективни и ще доведат до намаляване на разпространение на заразата", коментира областният управител на Шумен Стефан Желев.

Заради усложнената епидемиологична обстановка се забраняват всички масови тържества на закрито в Шуменска област, като забраната се отнася и за сватбите.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай