Четвъртък,

Защо семейството на Терзиев съди авиобаза "Граф Игнатиево"

От: Агенция Стандарт -
Защо семейството на Терзиев съди авиобаза "Граф Игнатиево"
A
A
A

Семейството на загиналия майор Валентин Терзиев завежда дело за положения от него извънреден труд. Искът е от името на 12-годишния му син. Става въпрос за близо 70 хиляди лева компенсация за 3 хиляди часа извънредни дежурства.

Ищецът твърди, че неговият баща е бил задължен да дава дежурства при условия, определени в уставите на Въоръжените сили и други нормативни и административни актове, издадени от министъра на отбраната. Александър твърди още, че служебното време над нормалната му продължителност, е следвало да се компенсира с намалено работно време, а то не е извършвано адекватно при службата на неговия баща. 

Момчето твърди, че отчитането на служебното време на военнослужещите се е извършвало сумарно и когато разликата не е компенсирана с намалено работно време - с почивки до деня на прекратяване на правоотношението, и която разлика всъщност не представлява извънреден труд, то следва по аналогия от Кодекса на труда да се заплаща като извънреден труд, едва след прекратяване на договора за военна служба.

„Делото няма нищо общо с обезщетенията, които по принцип държавата изплаща. Просто това са суми, които Валентин Терзиев си е изработил. Това са дните за компенсации, натрупани за определен период от време“, каза съпругата на покойния пилот Димитрина Попова пред bTV.

От пресцентъра на авиобазата в "Граф Игнатиев" коментираха, че семейството на загиналия пилот има законното право да търси обезщетението. Подобни дела с военнослужещи не били изключение.

Димитрина Попова заяви още, че най-важна е истината за инцидента, която, по думите й, остава скрита.

„Няма изнесена никаква информация. Поети отговорности няма. Да ми се извинят?! Никой не ми се е извинил. Единствено извинение съм получила от генерал Русев и то беше в първия ден. Да, пилотът също е виновен, но е последният виновен“, смята тя.

Димитрина Попова настоява вътрешната проверка в Министерството на отбраната да бъде извършена и да се установи има ли виновен за възлагане на задачи на недостатъчно подготвен пилот.

За съдебното дело и очакваната справедливост - Димитрина Попова ще бъде гост на "Тази неделя" и Мария Цънцарова.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички