Четвъртък,

Защо казваме: Тѐ ти, булка, Спасовден!

От: СТАНДАРТ -
Защо казваме: Тѐ ти, булка, Спасовден!
A
A
A

Днес е Спасовден. Няма българин, който да не е чувал израза „Тѐ ти, булка, Спасовден!“. Но замисляме ли се откъде произлиза и какво означава тази широко разпространена в българския фолклор фраза.

Истината е, че той е свързан със законната изневяра. Според народните вярвания само в нощта срещу Спасовден може да се излекува безплодие. Жената, която няма деца трябва да преспи тогава под растението росен, което се смята за самодивско цвете. Но не сама, а с придружител, с когото няма кръвна връзка. Преди това двамата поставят върху червен месал спасова пита, варена кокошка и бъклица вино. Хапват, пийват и ....

Около полунощ те трябва да легнат под росена и да мълчат. Малко преди първи петли, около 2 часа през нощта, трябва да оставят храната там и да хукнат към селото, без да се обръщат назад. Смята се, че безплодието остава под росена. Ако жената зачене в нощта преди Спасовден се смятало, че това е станало по магичен начин и не се тълкувало като прелюбодеяние. Всъщност това е един деликатен начин за регулиране на популацията в довъзрожденското общество. Защото не винаги причината за безплодието е в жената.

Много истории се свързват с този ден. Идеята им е, че на Спасов ден може да се изневери и се свързват с мераклията мъж, който няма търпение и затова казва „Те ти булка Спасовден!“. Тоест, днес може. Изразът „Тѐ ти, булка, Спасовден!“ се използва, когато нещо, което се е случило внезапно и изненадващо, когато човек най-малко очаква.

Първото изображение съдържащо еротично послание по темата е старобългарска рисунка – графит от Преслав.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички