Трябва ли да се слеят жандармерия и барети

Проф. Веселин Вучков подложи на остра критика готвените промени в закона за МВР

Трябва ли да се слеят жандармерия и барети | StandartNews.com

Бившият МВР-шеф във второто правителство на Борисов проф. Веселин Вучков подложи на остра критика готвените промени в закона за МВР, с които се жардармерията и баретите се сливат в ново национално звено, което освен всичко друго ще отговаря и за охрана на политици.

Не сме някаква терористична държава, не сме Сомалия, за да се създава главна дирекция с национален обхват, която да обединява жандармерията и СОБТ и да е извадена от системата на областните дирекции на МВР, заяви проф. Веселин Вучков пред бТВ. По тези законови промени няма обществено дискусия и са необясними, каза юристът, според когото една от възможните причини за тази реформа в структурата на МВР е да се създаде едно ново НСО, едно ново охранително звено за политиците, което за разлика от другото да е капсулирано във вътрешното министерство и да има по-малко възможности за контрол.

В своето първо интервю, откакто пададе оставка като вътрешен министър в кабинета „Борисов 2“ през 2015 г. Веселин Вучков разкри причините да се оттегли от властта тогава. „Когато се явиш пред обществото с някаква предизборна програма, включително да проведеш реформи в едно от най-тежките министерства, каквото е вътрешното, когато събитията те поставят на най-важният пост в това министерство и започваш реформи, в този момент разбираш съвсем неочаквано, че трябва да работиш с хората, с които си се противопоставял като опозиция 14 месеца. За мен е абсолютно неприемливо от всяка гледна точка и съвсем осъзнато подадох оставка“, каза Вучков. Проблемните личности, накарали Вучков да се оттегли, са били главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и председателят на ДАНС Владимир Писанчев, които по-късно Борисов освободи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай