Защо дерайлира вагонът в София

До момента 2 неща са сигурни в разследването

Защо дерайлира вагонът в София | StandartNews.com

Една от версиите за дерайлиралия вагон от композицията Бургас-София, който се удари в стълб на Централна жп гара, прекъсвайки контактната мрежа, е че стрелката под влака е била заключена, но заради ремонта на гарата е възможно да е засегнат кабел, който е нарушил чувствителноста ѝ и се е получило обръщането ѝ. Това обърка графика на 180 влака.

До момента 2 неща са сигурни в разследването - че инцидентът не е резултат на човешка грешка и че третият вагон от влака е дерайлирал, докато композицията е преминавала през една от стрелките. Според разследващите при ремонта, който тече в момента на гарата, се копае дълбоко и е напълно възможно да са засегнати важни кабели, свързани със чуствителността на въпросната стрелка.

"Към момента работи много земна техника. Работят всякакви машини и вероятността някоя от машините да е засегнала тези комуникационни канали, по които вървят системите за управление за осигуряване на движението е напълно вероятно и оттам да се е нарушила чувствителността на някой от апаратите и при преминаването на влак в даден момент просто да се получи този отказ, както се случи и вчера. Към момента ние все още не можем да кажем къде е причината", обясни пред БНТ инж. Бойчо Скробански, от Националния борд за разследване на жп произшествия.

От борда за раследване на жп произшествия отрекоха твърденията, че стрелката под дерайлиралия влак е била отключена.

"Стрелката е заключена с електрическа контрола. Просто се е получило.... електрическо нарушение, което е довело до нейното принудително обръщане", каза инж. Бойчо Скробански.

Все пак е сигурно, че ниската скорост на влака, който се е движил с 25 км/ч и бързата реакция на машинистите са предотвратили по-тежки последици.

Ремонтът на централна жп гара София е от две години, в момента тя е на ръчно управление и връзката ѝ със съседните гари е чрез телефонограма, но това според експертите не може да е причина за инцидента вчера. Той за щастие се размина без пострадали хора, но стотици пътници чакаха с часове.

Прекъсването на електричеството на половината жп гара прездизвика хаос и бяха засегнати общо 180 влака. Проблемите с разписанията продължиха и през днешния ден.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай