Започват да ни броят електронно

Стартира пробното преброяване на населението

Започват да ни броят електронно | StandartNews.com

Пробното преброяване на населението тръгна в електронен вариант. Образци на преброителните карти вече са достъпни на сайта на Преброяване 2021.

Поради ограничителните мерки заради извънредното положение, Централната комисия по преброяването реши на неприсъствена консултация пробното преброяване на населението и жилищния фонд да се проведе само чрез електронна преброителна карта, съобщи Националният статистически институт /НСИ/.

Електронното пробно преброяване на населението тръгна в 0.00 ч. на 20 април и ще приключи в 24.00 ч. на 30 април. То ще бъде достъпно за цялата страна. Всеки български или чужд гражданин, пребиваващ обичайно на територията на страната, може да се регистрира в приложението за попълване на електронната преброителна карта и да опише жилището, в което живее, както и своето домакинство. Регистрацията се извършва с ЕГН, номер и дата на издаване на валиден български документ за самоличност.

Попълването на преброителната карта ще е възможно само от територията на страната както чрез компютър, така и чрез преносими мобилни устройства по всяко време на денонощието в периода 20 - 30 април 2020 година.

На случаен принцип ще бъдат определени и домакинства, които ще получат покана да попълнят анкетни карти за репродуктивните нагласи и миграционното поведение на населението.

Целта на предстоящото пробно електронно преброяване е да се тества приложението за събиране на данни и да се прецени дали въпросите са разбираеми и правилно конструирани. След успешното попълване на електронната преброителна карта на потребителите ще бъде осигурена възможност за бележки, коментари и препоръки по отношение на дизайна, бързодействието и потребителската насоченост на приложението. Това ще спомогне да бъде подобрен инструментариумът за провеждането на същинското преброяване.

Националното преброяване на населението и жилищния фонд на територията на цялата страна ще се проведе през януари 2021 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай