Петък,

Започва преброяване на бездомните котки в София

От: Агенция Стандарт -
Започва преброяване на бездомните котки в София
A
A
A

Колко бездомни котки има в София? Това, оказва се, е сложен въпрос. Отговор ще търсят фондация „Четири лапи” и Столичната община. Те тръгват да броят котките, чиято популация през последните години бележи бум.

„Притеснителна е гледката на умиращи малки или възрастни котки по улиците”, категорична е д-р Маргарита Чанкова от „Четири лапи”. И за да се спре това, е необходимо котките да бъдат първо преброени, казват от „Четири лапи”, предаде Нова. Голямото броене започва първо в квартал „Яворов”. Ще става с приложение. Освен преброени, котките ще бъдат кастрирани в клиниката на „Четири лапи” и след това върнати там, откъдето са взети.

„Също така ще им бъде резнато леко връхчето на едното ухо. Както е тук при Чили. По този начин ние ще знаем вече, че тези котки са били кастрирани”, обясни д-р Чанкова.

Според експертите бумът на бездомни котки се дължи на по-малкото безпризорни кучета по улиците на София. А Силвия е от онези столичани, които приемат котките за равни на хората. Затова им помага.

„Няма регулация за приюти на котки. Няма регулация за това дали може да станеш приемен дом на котки. И да можеш след това да им търсиш дом”, каза тя. А Чили вече си търси нов дом, така че да не се сблъсква с жестокост по улицата.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички