Започна поредният Роженски събор

За първи път участват и фолклорни групи на бесарабски българи от Украйна

Започна поредният Роженски събор | StandartNews.com

На Роженските поляни край Смолян официално беше открит Националният събор на народното творчество и животновъдството „Рожен – наследство в бъдещето 2019“, който ще продължи до неделя.

В изявлението си за откриването държавният глава Румен Радев благодари за възможността да сподели енергията на Рожен, където цари автентичният непокорен български дух. „Роженският събор е съвременен израз на красива и живописна вечност от българската история, място, от което всички да потърсим началото.“ Президентът подчерта, че Родопите са сред най-бързо обезлюдяващите се краища на България, като със заличаването на всяко село угасва една светиня. „Мисията на Рожен е така, както гайдите обединяват, всички с общи усилия да вдигнем апатията на България“, допълни още Радев.

За трети път вече 13-годишната Мария от Чепеларе откри събора с бележитата песен „Излел е Дельо хайдутин“. А в 12 ч. се изви голямото роженско хоро, което ще се повтаря в 12 ч. всеки ден от събитието.

Стотици гайдари образуваха кръг, където всички се сляха и изпълниха прочутата Гайдарска сюита. Най-малкият сред гайдарите, тригодишният Ивайло, предизвика фурор сред гостите. Планината запя с музикално-танцовия спектакъл на емблематичния фолклорен ансамбъл „Родопа“.

Над 3500 участници от всички краища на страната се изявят във фолклорния конкурс в четири сцени до неделя. За първи път участват и фолклорни групи на бесарабски българи от Украйна.

Заради събора от днес до 22 юли се ограничава движението по път II-86 между курортен комплекс Пампорово и село Соколовци. Временната организация за движение влиза в сила от шест часа тази сутрин до шест часа в понеделник. Алтернативният маршрут за движение на транзитния трафик е Проглед – Пампорово – Смолян – Соколовци и обратно. Очаква се движението по път II-86 Пловдив – Смолян да бъде натоварено и поради това на шофьорите на товарни автомобили се препоръчва да използват обходни маршрути Пловдив – Кричим – Девин – Стойките – Пампорово – Смолян и обратно, както и Пловдив – Кърджали – Ардино – Смолян и обратно. От Агенция „Пътна инфраструктура“ призовават за съобразена скорост, повишено внимание и спазване на пътната сигнализация. За всички, които пътуват към Рожен, призивът на организаторите е шофьорите стриктно да спазват указанията на служителите на реда, разположени на всеки сто метра.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай