Вторник,

Задава се кошмарна магнитна буря. Удря в главата

От: Стандарт -
2383
Задава се кошмарна магнитна буря. Удря в главата
A
A
A

На 15.02.23г. бяха регистрирани смущения на геомагнитното поле на територията на страната, като условията достигнаха до стойности на слаба буря около полунощ.

Повишената слънчева активност на 14 и 15 февруари е вероятно да причини нова магнитна буря, когато изхвърлената порция плазма ще достигне до Земята този уикенд. Очакванията са за слаба буря, която ще приключи в рамките на един-два дни, пише Блиц.

Поради факта, че аномалиите в земното магнитно поле се причиняват от слънчевия вятър - потоците заредени частици, които се изхвърлят от Слънцето и които, навлизайки в земната атмосфера, предизвикват токове и от там - вариации на магнитното поле на Земята, съществува възможност да се определи степента на смутеност на земното магнитно поле от параметрите на слънчевия вятър.

Това се оказва възможно поради наличието на текущи данни получавани от стационарен спътник извън земната атмосфера Advanced Composition Explorer (ACE).

Разработената от колектив на Геофизичен институт - БАН методика позволява да се изчисли една приблизителна оценка на индекса Kp, наречена Kpm по тези данни, които са достъпни всеки 15 минути, която се публикува автоматично в настоящата Интернет - страница.

Доверителният интервал на тази стойност при вероятност 50% е 0.63. Публикува се и прогнозната стойност за следващите 6 часа от текущия момент. Прогнозата се изчислява на базата на поведението на геомагнитната активност през изминалите две денонощия по метода на Винер - Хопф.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com