За 100 дни успокоихме инвеститорите

За 100 дни успокоихме инвеститорите | StandartNews.com

За да съживим Северозапада, първо трябва да се погрижим за образованието

Божидар Лукарски,
министър на икономиката

пред Нова тв

- Може да си дадете оценка за 100-те дни работа?
- То, ако така беше измислено, в училище ние щяхме да си пишем оценките, а не учителите.
- Да се върнем на въпроса за външния заем - вие сте "за"?
- Аз съм "за". Смятам, че министър Горанов е един изключителен професионалист и правилно е преценил ситуацията. Сега въпросът е трябва ли да е точно в такъв размер и трябва ли да е 3 г. период. Подлежи на обсъждане, но за това ще има обсъждане в Народното събрание и съм сигурен, че ще достигне до най-правилното решение.
- Оптимист ли сте, че това, което каза Владимир Путин в Унгария би могло да се случи с отсечка на газопровода към България?
- Да, смятам, че би могло да се случи. Смятам, че е добра новина. В интерес на истината, лошото на изказванията на Путин, и то затова не е хубаво да се коментират прибързано, е, че те се сменят в рамките на два месеца и се сменят доста драстично от: "Да, твърдо няма да има "Южен поток", до: "Хубаво е да има разклонение за България от "Южен поток".
- Какви процеси управлява министърът на икономиката, държава, която се храни от европейски финанси и заеми?
- Пак се връщаме към онази планова икономика от времето на Съветския съюз и отпреди 10 ноември, когато икономиката се управляваше и направляваше от министерството. Не, министерството се грижи да осигури правна рамка за съществуването на бизнеса в България и за осъществяването на икономически и бизнес климат. Основната задача е намаляването на административната тежест, която задушава бизнеса. Едно от нещата, което е задача на Министерство на икономиката, е да насърчава инвестиционния процес. Има заявени доста сериозни намерения за тези 100 дни. Доста чуждестранни инвеститори се завърнаха. Един основен немски инвеститор, който е бил планирал, по думите на техните представители, да изнесе производството в България поради нестабилната политическа обстановка. Всъщност, това е - стабилността е едно от основните неща, което е задача на една икономика - да излъчва стабилност и политическата стабилност привлича инвестиции. Без инвестиции няма икономика.
- Северозападът е най-бедният край в цяла Европа. Обещахте да го съживите. Няма да ви повярват хората, че може да го направите.
- Северозападът има своето самобитно развитие, както чисто икономическо, така и геополитическо, и всякакво. Затова трябва да се създаде един отделен орган, който да се занимава с въпросите на този край. На дискусията кметът на Георги Дамяново каза: "Хубаво, инвестициите, които се опитвате да съсредоточите в свободната зона, част от индустриални зони, която е под шапката на Министерство на икономиката - "Свободни зони Видин", е много добра идея, но давате ли си сметка, че ние всъщност нямаме квалифицирана работна ръка? Ние не сме готови да посрещнем тези инвестиции". Т.е. първото нещо, което трябва да направим, е да направим по-добро образование и да се погрижим така, че тези хора, в чийто край ние се опитваме да насърчим някаква инвестиционна дейност, да са готови да посрещнат тези инвеститори. Т.е. да имат нужната квалификация. Една от идеите, които имаме, е всички проекти по ОП "Иновации и конкурентоспособност", които бъдат заявени като интерес от тези региони, да бъдат определени като приоритетни като България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай