За първи път от 620 години мощите на св. Евтимий напускат Бачковския манастир

Днес те са изложени за поклонение в "Св. великомъченица Марина"

За първи път от 620 години мощите на св. Евтимий напускат Бачковския манастир | StandartNews.com

Източник: БТА

Частицата от светите мощи на св. Евтимий - патриарх Търновски, днес беше донесена в София, като тези мощи 620 години не са напускали Бачковската света обител, а сега идват да благословят столичния град, милото ни отечество - майка България, и целия ни народ.

Това каза Величкият епископ Сионий - игумен на Бачковския и на Троянския манастир, в митрополитския храм "Св. великомъченица Марина", след като предаде на Негово Светейшество Софийския митрополит и български патриарх Неофит частица от мощите на св. Евтимий - патриарх Търновски.

Светите мощи на последния български патриарх преди падането на България под османско робство (14-и век) са изложени за поклонение в храма до 14:00 ч. днес. Продължава да има опашка от вярващи пред храма "Св. великомъченица Марина", които идват да се поклонят пред светинята. 

Светите мощи идват да благословят българския народ за утвърждаване на православната вяра, на всяка добродетел и за устояване на нашите велики български традиции, завещани ни и от св. патриарх Евтимий. Той е небесният молитвен ангел на Българската църква, каза епископ Сионий. 

"Нека тази частица от неговите мощи да бъде винаги при Вас, да Ви укрепва във Вашето нелеко, но благодатно и радостно за всички нас служение, и както досега, да водите богомъдро и с голяма любов целия православен наш народ, така и да бъдете укрепван - дълги и благодатни години", това пожелание към Негово Светейшество патриарх Неофит отправи епископ Сионий, предаде БТА. 

Светите мощи на св. Евтимий - патриарх Търновски бяха посрещани днес от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, от Белоградчишкия епископ Поликарп и от Велбъждския епископ Исаак, които са викарии на патриарх Неофит, както и от духовници от Българската православна църква - Българска патриаршия. Светинята беше донесена в София от Величкия епископ Сионий.

По решение на Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия чинът на Прославлението на светите мощи на св. Евтимий - патриарх Търновски, ще се състои на 22 октомври в Бачковската света обител. Началото на архиерейската света литургия е от 9:30 ч.

Св. Евтимий Търновски е роден в 1327 г. в Търново. Надарен от Бога с богати заложби, твърде млад Евтимий се отличил със знания и чист духовен живот. През 1350 г. станал монах в Килифарския манастир под ръководството на преподобния Теодосий. По-късно живял няколко години в Цариград и в Атон. Завърнал се в Търново, Евтимий се усамотил в пещера край столицата. При него се заселили други монаси и се образувал манастирът "Св. Троица", който станал огнище на просвета и духовен живот. Там св. Евтимий писал жития и похвални слова, поправил богослужебните книги, превел други текстове. В 1375 г. бил избран за патриарх и се проявил като добър пастир. При завземането на Търново от османските турци той смело се застъпил за народа. Бил изпратен на заточение в Южна България, където се упокоил около 1402 г. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай