Събота,

За какво София ще похарчи 60 млн. евро заем

От: Рачо Рачев -
За какво София ще похарчи 60 млн. евро заем
A
A
A

Десет стратегически обекта за транспортната инфраструктура на София планира да изгради Столичната община за следващите 5 години. За да ги осигури финансово, столичният кмет Йорданка Фандъкова предлага тегленето на кредит от 60 млн. евро от Европейската инвестиционна банка.

"Заемът ще бъде изтеглен за 20 години без такси и комисионни. Мисля, че ще получим подкрепа от Столичния общински съвет", заяви пред БНТ зам.-кметът по строителството инж. Ангел Джоргов. "Проектите, финансирани от този заем, са от стратегическа нужда", разкри инж. Джоргов.

Сред обектите, които се предвижда да бъдат реализирани, са довършване на ремонта на бул. "Тодор Каблешков" и бул. "Филип Кутев". Те са ключова част от третия градски ринг, свързващ бул. "България" и бул. "Симеоновско шосе", и ще разтоварят чувствително трафика през центъра.

Планира се изграждане на бул. "Копенхаген", което ще намали трафика по бул. "Ал. Малинов" и ще даде нова връзка на "Младост" с бул. "Цариградско шосе", както и изграждане на бул. "Източна тангента", който свързва бул. "Ботевградско шосе", бул. "Владимир Вазов" и Северната скоростна тангента.

Столичната община планира още разширяване на бул. "Ломско шосе", реконструкция на бул. "Скобелев" с отдалечаване на трамвайното трасе от близките сгради и реконструиране на транспортния тунел под НДК, който се нуждае от цялостна рехабилитация, както и рехабилитация на тунела към "Люлин" (бул. "Царица Йоана") заедно с пътните платна и трамвайния път.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички