За какво се карат Мутафчийски и Борисов

Генералът е твърдо против всяко разхлабване на мерките

За какво се карат Мутафчийски и Борисов | StandartNews.com

Разслабването на мерките срещу пандемията от коронавирус е редовна тема на скандали между премиера Бойко Борисов и шефът на Щаба ген. Венцислав Мутафчийски. Това призна генералът, който всяка сутрин буди българите, в интервю за Нова тв. Той е твърдо против всяко разхлабване на мерките.

ВИЖ ОЩЕ: Мутафчийски пуска по 15 деца в клас

Парадоксално е, че част от противоепидемичните мерки се премахват, защото нашата крива върви нагоре. В началото на април изживяхме малък пик. След това заболевоемостта намаля и в последно време пак се „катерим“ по параболата“, заяви председателят на Националния оперативен щаб. “Всяко разхлабване на мерките носи риск от увеличаване на заболеваемостта“, предупреди той и призна, че понякога стига до сериозни спорове с премиера Бойко Борисов на ежедневните им срещи. Военният лекар разкри, че е изтрил имейла си. „Получавах стотици писма по имейла си, докато не го премахнах, защото имаше ругатни и нецензурни обръщения", обясни той решението си.

"Не разбрах кое не стана ясно. Не е задължително да стоиш само вкъщи, може да излезеш на работа, на лекар, до аптека, до магазина. Ако го направиш два-три пъти през деня, това си е една доста сериозна разходка по софийските улици. Надигна се такъв вопъл, че стоим затворени. Ние не сме стояли затворени. Гърците, сърбите, италианците, французите стояха затворени, ние – не. Едни от най-либералните мерки, но всъщност навреме наложени, дадоха резултат. В момента са напът да се провалят, защото сега съвсем не се изпълняват мерките. Вчера, докато отида от вкъщи до болницата срещнах около 25 души. 20 от тях нямаха маски, четирима ги носеха като лигавник и само една жена я носеше правилно“, обясни генералът.

„За парковете винаги съм казвал, че не са живоспасяващи. Имаше обаче много противоречиви мнения. Опасявам се, че ще има събирания на големи групи млади хора с бири в ръка, събиране на майки, което е реална опасност за разпространяване на заразата",  каза още Мутафчийски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай