Юрист: Не давайте съгласие за "взаимно съгласие"

Това пряко влияе върху правото ни да получаваме обезщетение за безработица

Юрист: Не давайте съгласие за "взаимно съгласие" | StandartNews.com

Изключително висок ръст от 50% е регистриран в броя на сигналите до Главната инспекция по труда в последните седмици. Това е много повече от обичайното за настоящия период на годината, заяви пред БНТ главният юрисконсулт към Инспекцията Николай Стоянов.

Основните сигнали са свързани със заплащането на трудовите възнаграждения и обезщетенията при прекратяването на трудовите договори, каза той.

Стоянов разясни, че Инспекцията по труда няма правомощия във връзка с прекратяването на трудовите договори, а само доколкото служителите да получат от работодателя необходимите документи, които са нужни да се регистрират в съответното бюро по труда и да започнат нова работа.

"При устни договорки между работодател и служител има голям риск работникът да изгуби част от своите права. Това, което апелира Главна инспекция по труда, е работниците и служителите да не се съгласяват за прекратяване по взаимно съгласие, тъй като това пряко влияе върху правото им да получават обезщетение за безработица", призова Стоянов.

Той подчерта, че Инспекцията по труда се е ангажирала, когато получи сигнал за упражнение на натиск и насилие под каквато и да е форма спрямо работниците, да сигнализира съответната прокуратура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай