Събота,

Йовчев с данни за разузнавателната мрежа на Русия

От: СТАНДАРТ -
210
Йовчев с данни за разузнавателната мрежа на Русия
A
A
A

Анализ на разузнавателната мрежа на Русия у нас направи бивш министър на вътрешните работи и бивш председател на ДАНС Цветлин Йовчев за предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по НоваНюз. Повод бе разкритата шпионска мрежа, в резултат на което двама русти дипломати бяха изгонени от страната.

"България излезе от сферата на влияние на СССР и Варшавския договор, оттам нататък коренно се обърнаха отношенията между двете страни", обясни експертът по сигурността.

По думите му агентурата е била винаги тук и никога не е излизала, но от контролируема за Русия обстановка, нещата са се променили.

"В Разузнаването се променят както цели и задачи, така и стил и методи на работа. Изключително трудно е да се осъществи разкриване на шпиони", обясни Йовчев.

Той вижда в новоразкритата група от шпиони в полза на Русия самоинициативност и самопредлагане за смешни суми. А нивото им на оперативна подготовка и действие определя като ниско.

"Това далеч не е разузнавателната мрежа на Русия, трябва да се търси на високо ниво, където наистина има достъп до чувствителна информация. Не е необходим вербуван министър, а лидери на обществено мнение и медиен канал, за да се предаде съобщението", коментира Цветлин Йовчев.

Според него действията на Службите могат да се сведат и до оперативна игра с цел превербуване или подаване на фалшива информация.

Мнението му за Македония е, че е на път да попадне в руски капан.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички