Язовирите на НЕК са в добро техническо състояние

Това се отнася както за язовирните стени и съоръженията към тях, така и за хидромеханичното и електрическото им оборудване, съобщи енергийният министър в парламента...

Язовирите на НЕК са в добро техническо състояние | StandartNews.com

Хидротехническите обекти, стопанисвани и управлявани от “Националната електрическа компания” ЕАД, са в добро техническо състояние и съоръженията им се експлоатират без ограничения. Това се отнася както за язовирните стени и съоръженията към тях, така и за хидромеханичното и електрическото им оборудване.

Поречията на реките на разстояние 500 m след язовирните стени, поддържани от НЕК ЕАД, са в изправно състояние и имат нужната проводимост. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на парламентарния контрол, в отговор на въпрос от народни представители.

По думите на г-жа Петкова, всяка година на съоръженията се провеждат пролетни и есенни технически прегледи. Към настоящия момент, състоянието на водоемите е в рамките на нормалното за зимния сезон. Всички те разполагат с достатъчен свободен обем за поемане на очакван приток при интензивно снеготопене. Наличните обеми в язовирите от долното поречие на р. Арда, са в рамките на определения от Министерството на околната среда и водите размер.

Енергийният министър припомни още, че, съгласно нормативните изисквания, лицата, стопанисващи язовири, са задължени текущо да подават информация за състоянието им към Министерството на околната среда и водите. Изпълнявайки това свое задължение, НЕК ЕАД ежедневно информира МОСВ за водохранилищата, които са под нейн контрол.

НЕК ЕАД, чрез своето предприятие „Язовири и каскади“, стопанисва и управлява 19 язовира, които са от национално значение. За всички тях са осигурени необходимите средства за реализация, при необходимост, на различни мерки, предвидени в аварийните планове, заключи енергийният министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай