Четвъртък,

Янаки Стоилов се среща с Лаура Кьовеши

От: Агенция Стандарт -
Янаки Стоилов се среща с Лаура Кьовеши
A
A
A

Правосъдният министър Янаки Стоилов ще се срещне с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, която пристига у нас. Очакванията са България да попълни местата от десет делегирани прокурори, тъй като до момента само четирима са одобрени.

На въпрос „Какво е обсъждал с нея на Съвета на правосъдните министри в ЕС?“, Стоилов отговори: „Това беше спонтанен разговор, тъй като аз имах информация, че тя ще посети в близките дни България и ѝ предложих, че ако смята за необходимо, да се срещнем в Министерството на правосъдието“. 

Очакванията са България да попълни местата от десет делегирани прокурори, тъй като до момента само четирима са одобрени. Стоилов предположи, че именно това ще е предмет на разговорите и в прокуратурата, предава bTV.

Относно закриването на районни съдилища в Териториални, Стоилов обясни, че свиква дискусия по темата в понеделник: „Има много спонтанни въпроси в страната и смятам, че това е въпрос, който не може да бъде решаван ведомствено, защото той засяга достъпа и ефективността на правосъдието“. 

Той припомни, че миналата седмица имал срещи с редица организации и магистрати. И на всички тях бил повдиган въпросът за съдебната карта. 

Стоилов коментира и проверката в Агенцията по вписванията. „Част от проблемите произтичат от приетите в края на 44-ото НС Закон за държавните предприятия, които изглежда целяха да запазят съществуващото положение. В отделните министерства трябва по-прецизно да подготвят своите предложения“, допълни той.

Междувременно пред сградата на Висшия съдебен съвет се провежда протест срещу главният прокурор Иван Гешев. В района има засилено полицейско присъствие. 

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички