Всяко десето бебе се ражда преждевременно

Всяко десето бебе се ражда преждевременно | StandartNews.com

София. Всяко десето новородено е недоносено, показват данни на фондация "Нашите недоносени деца". 17 ноември е ден на недоносените бебета и се отбелязва с лилави светлини в различни градове в страната.

През 2012 г. от 63 хиляди раждания 6100 са били преждевременни, съобщи председателят на фондацията Нина Николова пред БНР.

„По-стряскащото е, че се намалява възрастовата граница на гестационната седмица, т.е. раждат се повече бебета под 2 кг., кило и половина, под 1 килограм. Това е по-притеснителното, тъй като при тях има по-голям риск после от някакви усложнения", коментира Николова.

В няколко града в страната ще има лилави светлини. По света се правят и малки просторчета с детски чорапчета, като всяко десето е по-малко – символ на недоносеното десето бебе.

В София в лилави светлини беше осветена сградата на Столичната община.

Във Варна ще бъде осветен входа на Морската градина, а в небето ще полетят балони, всеки десети от които ще бъде по-малък.

В света всяка година над 15 милиона бебета се раждат преждевременно.

Един от най-разпространените рискови фактори за това е все по-късната възраст, която предпочитат жените, за да станат майките. Препоръчителната възраст от специалистите е до 30-33 г. жените да са родили поне веднъж. За жените, които забременяват над 40 г. рискът детето им да има патологични отклонения, е много голям.

В България, както и в Европа, процентът на недоносените бебета е между 10 и 13%. Процентът им се увеличава поради различни рискове, на които са подложени бременните.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай