Събота,

Всеки четвърти у нас готов да се бие за Родината

От: Стандарт, снимка БТВ -
197
Всеки четвърти у нас готов да се бие за Родината
A
A
A

Половината българи не са готови да се сражават за Родината. Това показва проучване на "Галъп интернешънъл", проведено в  навечерието на Деня на храбростта и празник на българската армия 6 май. Всеки четвърти нашенец обаче е готов да иде на фронта, ако се налага. 

Според проучването, страната ни отчита най-ниска готовност за сражения в целия регион на Балканите. 25% от българите казват, че биха воювали за родината, но  47% не биха.

Въпреки че сме близо до западноевропейците, сме по-малко жертвоготовни от средното за света. В глобален аспект 61% от населението е готово да се сражава за страната си, а 27% не биха го направили.

Голям е процентът на жените по света, които биха грабнали оръжие - 52 на сто. А делът на мъжете достига до 67%. От различните вероизповедания, обхванати в проучването, най-склонни да воюват под националния флаг са мюсюлманите - 78%.

Сред регионите, готовността за битки в името на Родината е най-висока в Близкия изток и Северна Африка - 83%. На другият полюс е Западна Европа, където едва 25% биха отишли на фронта по желание.

Сред държавите, най-слаба готовност показват японците - само 11%. Сходни са и резултатите на Германия, Холандия и Белгия. За сравнение, във Великобритания този дял е 27%, а във Франция - 29% - по-висока, но отново ниска готовност на фона на световните резултати.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички