Времето напълно полудя. Леден ураган, живакът играе казачок

Чакат ни страшни аномалии

Времето напълно полудя. Леден ураган, живакът играе казачок | StandartNews.com

Времето напълно полудя. Живакът в термометрите ще играе казачок в следващите дни. Аномалии от минус 12 до плюс 13 градуса ще се стоварят на главите ни в първите 15 дни на февруари, сочи прогнозата.

За капак утре ще ни мъчи и леден ураган. На 2 февруари жълт код за силен вятър с пориви до 22-24 m/s е обявен в 18 области. Предупреждението за потенциално опасно време е в сила за областите София-град, София област, Пазарджик, Пловдив, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Варна и Добрич.

През повечето дни от първата половина на февруари среднодневните температури у нас ще бъдат около нормата, в отделни дни от първото и началото на второто десетдневие на места и под нормата, която в Северна България и по високите полета е от 0 до 1 градуса, в Южна България и по Черноморието - между 1 и 3 градуса.

Tова съобщава синоптикът Красимир Стоев от Националния институт по метеорология и хидрология, представяйки прогнозата за времето у нас през първата половина на месец февруари.

Най-ниските температури през този период (1-15 февруари) ще бъдат предимно между минус 12 и минус 7 градуса, а най-високите - между 8 и 13 градуса.

През първата половина от месеца валежите ще бъдат около и над климатичната нормата, в повечето райони ще са между 15 и 35 литра на квадратен метър.

През първото десетдневие на февруари, в по-голямата част от страната, температурите ще бъдат близки и малко по-ниски от обичайните за периода. Облачността ще е често значителна и на места ще има валежи: в северозападната половина от сняг, а в югоизточната - от дъжд, преминаващ в сняг.

През първата половина от второто десетдневие на февруари температурите относително ще се повишат. Вероятност за валежи и от дъжд, и от сняг, има в началото и в края на периода, но вероятността да се задържа снежна покривка е малка, информира метеорологът от НИМХ Красимир Стоев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай