Враца обяви грипна епидемия

Пикът на грипната епидемия се очаква да е следващата седмица, обяви във Варна министърът на здравеопазването Кирил Ананиев...

Враца обяви грипна епидемия | StandartNews.com

От  28 януари със заповед на директора на Регионалната здравна инспекция е обявена грипна епидемия в област Враца. Заповедта е издадена поради рязкото повишаване на заболеваемостта от остри респираторни заболявания и достигнати критични стойности от 257/10 000 население и доказаната циркулация на грипен вирус тип А.

Прекратяват се учебните занятия в училищата на територията на Община Враца, като само в училище „Св. св. Кирил и Методий“ след извършване на сутрешния филтър във вторник - 29 януари, ще се вземе решение дали ще бъде прекратен учебният процес.

Според издадената заповед в детските заведения ще се провежда още по-строг ежедневен филтър. Установените болни деца ще бъдат връщани по домовете, а заболелите лица от персонала няма да се допускат на работа в детските заведения.

В лечебните заведения за извънболнична помощ временно се прекратяват детските и женски консултации, не се провеждат профилактични имунизации и реимунизации. На територията на лечебните заведения за болнична помощ се прекратяват свижданията и плановите операции.

Пикът на грипната епидемия се очаква да е следващата седмица, обяви във Варна министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Той допълни, че прогнозите са пикът да бъде преодолян в края на идната седмица и да започне да намалява броят на болните.

„Надявам се нашите прогнози да се сбъднат, защото тази година грипната епидемия продължи доста дълго”, коментира министърът.

Най-много училища, в които няма да се учи заради грипна ваканция, ще има най-вероятно тази седмица, отбеляза министър Вълчев. Той увери, че има възможност за преструктуриране на учебното съдържание и няма да се налага отучване.

Към днешна дата 1370 училища в цялата страна са в грипна ваканция. Най-много от тях – 267, са в София, уточни Вълчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай