Вторник,

Връщат чиновници от морето заради бензина

От: Администратор -
A
A
A

Казват днес има ли картелно споразумение за цените

Чиновници са върнати по спешност от морето заради хайките за бензин менте. Всички служители на института по метрология са на работа от вчера, за да проверят 11 000 бензин и газколонки в страната. Отпуските на експертите са прекратени, за да се включат в експресната ревизия и премонтажа на пломбите по устройствата. Институтът по щат има 280 служители, разпределени в 6 регионални центъра. До събота те ще успеят да направят препломбирането, увериха от Министерство на икономиката. Общо 30 екипа с инспектори от Българския институт по метрология са включени в денонощната акция така, както разпореди премиерът Бойко Борисов преди ден. Министър-председателят даде срок до събота и обяви, че ако тогава хване и една неизрядна пломба, ще държи лично отговорни министъра на икономиката Божидар лукарски и заместниците му.

Борисов настоя още за щателна проверка за картелни договорки и секторен анализ на цените на бензина и дизела. Комисията за защита на конкуренцията е събрала вече информация, заяви пред БНР говорителят й Марио Гаврилов. "Когато приключим, можем да направим извод дали има съмнения за картел на пазара на горивата, или няма такива съмнения. Едва след това да стартира производство по установяване на картел в този пазар", отбеляза Гаврилов. По думите му междинният доклад ще е готов днес. "На този етап все още не можем да дадем конкретен, ясен и окончателен отговор на въпроса, който беше поставен", подчерта говорителят на КЗК.

Междувременно Андрей Делчев - изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация, коментира пред БНР, че КЗК ще излезе с извода за липса на картел. "През последните няколко години са правени два анализа на КЗК за наличие на картел в петролния сектор. И в двата случая КЗК установи не само че няма картел, но и обратно - има остра конкуренция на пазара", каза Делчев. По думите му проблемът с контрола на бензиностанциите е свързан с т. нар. ведомствени бензиностанции, които представляват над 30 процента от пазара на горива. "Ведомствените бензиностанции, само тези, които са регистрирани, защото МФ наскоро поиска да се регистрират, са над 6000. Според нас са над 15 000, т.е. - много от тях въобще не са регистрирани", каза шефът на Българската петролна и газова асоциация.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички