Внимание! Запомнете това, преди да карате към морето

Заради вечните ремонти и огромния трафик

Внимание! Запомнете това, преди да карате към морето | StandartNews.com

Около 15 лева повече ще платим, за да стигнем до морето, ако заобиколим ремонтите по магистралите. Това показа проверка, направена от „Телеграф“.

Три са основните алтернативни маршрута, които могат да ни отведат от София до Бургас или Варна, без да е необходимо да висим с часове в задръстванията или да пъплим със скоростта на костенурка.

Особено интензивният трафик за южните ни черноморски курорти превръща магистрала „Тракия“ в един от най-опасните пътища у нас през лятото. Тя е силно натоварена и много рискова артерия, а ремонтите допълнително влошават положението.

Не по-малко натоварена е и другата ни магистрала „Хемус“, особено в частта й до пътен възел „Боаза“. Очаква се до края на годината да бъде удължена с още няколко километра до пътен възел Дерманци, но това няма да е в разгара на летния сезон, когато са най-интензивните пътувания.

Продължават и строителните дейности около Търговище, които пък създават трудности на пътуващите по републиканския път Е772.

За да избегнем главоболията по все нещо ремонтиращата се магистрала Тракия, добър вариант е да се използва Подбалканският път. Той е добре поддържан и значително по-малко натоварен, а разликата в километрите до Бургас е около 3. Оттам лесно може да се продължи на север към Слънчев бряг или юг за Созопол, Приморско и Китен, без да се влиза в града.

По магистрала „Хемус“ за първи път, откакто е построена в тази си част, може би работят в двете посоки и четирите тунела - „Витиня“, „Топли дол“, „Ечемишка“ и „Правешки ханове“. Отворени за движение без ограничения на този етап са и виадуктите.

Това обаче пък е освободило движението на тежкотоварните камиони, които вече не заобикалят по стария път. Трасето през Велико Търново също е натоварено, затова препоръката е да се мине през Плевен до Попово и оттам Търговище и Шумен. Увеличението е 25 км повече, но се пътува по-комфортно.

Третият алтернативен маршрут вече отвежда в южна посока и води към Гърция и Бяло море. Алтернативен маршрут е самата магистрала „Струма“. За съжаление тя е построена върху старото трасе на главния път Е-79 и там вариантите за заобикаляне на тапите са малко, но пък като цяло е нова магистрала и по нея това лято не се извършват сериозни ремонти, които да затрудняват движението.

Алтернативата тук е, за да не се чака на километрична колона за влизане в Гърция през ГКПП Кулата да се заобиколи през ГКПП Илинден. Пътят през Банско и Гоце Делчев обаче е тесен, с много завои и не е сред предпочитаните от повечето по-неопитни шофьори.

Изчисленията сочат, че към моментните цени на горивата около 40 лева ще ни струва, при условие че сме на газ. За бензин и дизел при среден разход 8 л /100 км – сумата е съответно 90 лева и 85 лева.

Най-добрият вариант за пътуване към морето е по първи петли, както казват старите шофьори. Хубаво е да потеглите преди изгрев слънце, между 4 и 5 часа сутринта.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай