Внимание! Голяма скрита опасност за пътя

Особено за младите шофьори

Внимание! Голяма скрита опасност за пътя | StandartNews.com

Сред опасностите на пътя през зимата е т.нар. черен лед, когато видимо асфалта изглежда влажен, но в действителност е покрит с тънка кора прозрачен лед, предупреждават от Асоциацията на пострадалите при катастрофи, предаде БНР.

Най-уязвими на пътя са младите водачи, добавя още Владимир Тодоров от Асоциацията. За безопасността на пътя освен скоростта важно е да има и достатъчно дистанция между автомобилите: 

„Зимата задължително трябва да се използват зимни гуми, макар законът да допуска в България да се кара и с летни гуми с четири мм протектор. Освен това да бъдат много внимателни за т.нар. черен лед, който заблуждава, че асфалтът е сух, а всъщност той е заледен и, разбира се, да спазват по-голяма дистанция, когато вали сняг или когато пътуват в дъжд“.

„Най-големите опасности са колата да се падне в ситуация, когато става неуправляема поради замръзване на пътя или поради това, че има рязко спиране на преден автомобил.

Младите водачи, които имат по-малко опит трябва да внимават, ако са взели книжка през летния период и това за тях е първата зима също трябва да бъдат много внимателни“, заяви още Владимир Тодоров. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай