Вторник,

Внасят корекция в изчисляването на пенсиите

От: Редактори -
A
A
A

Възможно е след анализ в края на годината да се стигне до коригиране на новата формула за изчисляване на размера на пенсиите, ако има драстични отклонения. Това каза пред БНР Хасан Адемов, председател на социалната комисия в НС от ДПС. Според експерти промените ще ощетят 37% от населението. Адемов от своя страна посочи, че такова нещо не може да се твърди.

Според новата формула пенсиите ще се изчисляват само от доходите, върху които са внасяни осигуровки след 1 януари 2000 година. Заложен е и таван на индивидуалния коефициент при изчисляване на размера на  пенсията.

В предаването "Преди всички" Адемов каза:

"Да внесем повече яснота за тези 37 процента. Информацията е базирана на представителна извадка на пенсионираните през 2017-а година. Стигнало се е до извода, че 80 хиляди души могат да получат по-малък индивидуален коефициент, ако изчислението е по новите правила. Формулата, която действаше до края на 2018-а година, предвиждаше решаващи да бъдат трите последни години с най-висок доход. После се стигна до извода, че преди 1997-а година не е имало регистър и максимален осигурителен доход", обясни д-р Адемов.

Според него не трябва да позволяваме единични нарушения, ако ги има, да служат за повод да накажем онези, които са били коректни към осигурителната система".

"Онези, които са били с висок осигурителен доход преди 2000 година, а после е спаднал, действително ще имат намаляване на индивидуалния коефициент. Над 3000 души у нас са с пенсия с размер над 2000 лева. Ако са спазвали закона към онази дата, не могат да бъдат ощетявани. Факт е, че в България трудно могат да се приемат подобни пенсии, но това не може да бъде аргумент срещу тях. Този разговор минава през доверието в осигурителната система. Трябва да накараме младите хора да се осигуряват върху реални доходи. Без доверие няма осигурителна система, която да функционира нормално", допълни д-р Адемов.

Той каза още, че "нов подход може да има само на базата на сериозен анализ".

"В момента става дума за притеснения и страхове, не толкова за реално ощетяване. Отклоненията могат да дойдат от броя на хората, които преди 2000 година са имали висок доход, а после рязко е спаднал. Не бива този математически модел да създава притеснения, нека да изчакаме до края на годината", добави Адемов.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички