Сряда,

Вижте каква маска ще ви предпази от мръсния въздух

От: Редактори, сн. БГНЕС -
Вижте каква маска ще ви предпази от мръсния въздух
A
A
A

Основно млади хора търсят маски, с които да се предпазят от мръсния въздух в София. Възрастните хора като че ли са свикнали и не обръщат толкова сериозно внимание на проблема. Това каза в интервю за БГНЕС магистър-фармацевтът и председател на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

Той посочва, че има сериозно значение каква маска слагаме в борбата с фините прахови частици.

„Антисмог маските са най-доброто, което имаме в момента. Те не са най-съвършеното, разбира се, но това е единствената маска в аптечната мрежа, която има филтър и може да филтрира праховите частици от 2,5 микрометра нагоре“, обяснява Костов.

Той пояснява, че т.нар. „хирургически маски“ не вършат работа срещу мръсния въздух. „Те вършат работа само за предпазване от заразяване, и то в рамките на 1-2 ч. Този вид маски задържат микроорганизмите, които се излъчват и вдишват. Но не предпазват от прах, смог и газове“, категоричен е магистър-фармацевтът.

Николай Костов обяснява, че различното при антисмог маската е, че тя разполага с клапа и филтър от активен въглен, които позволяват еднопосочно преминаване на въздушната струя при вдишване и издишване. Филтърът не позволява вредните фините прахови частици да навлязат в дихателната система.

„Малките прахови частици проникват в алвеолите, защото не могат да се филтрират през носната лигавица, и в бронхите, които по принцип задържат по-големите частици. Навлизането на тези частици в алвеолите могат да предизвикат проблеми с дишането, обостряне на астматични състояния, бронхити и нарушения на дихателната система“, припомня Костов и подчертава, че филтърът трябва да се сменя на два месеца, както и че маската трябва да се пере редовно, за да не се превръща в развъдник на зарази.

Той признава, че маските се превръщат в доходен бизнес, но според него, има дни, в които тяхната употреба е наложителна.

„Има голямо търсене на маски със сменяем филтър, защото те единствено вършат работа. Антисмог маските още не са добре разпространени, защото са отскоро на пазара“, коментира той.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички