Вицепремиер влезе в уникален възрожденски храм в Белица

В реставрацията и ремонта се включиха с дарения стотици християни и мюсюлмани

Вицепремиер влезе в уникален възрожденски храм в Белица | StandartNews.com

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и кметът на Белица Радослав Ревански участваха в Светата литургия в обновения храм „Св. Георги Победоносец“.

Може да бъде изображение с 7 души и сватба

Основният ремонт на възрожденската църква и реставрационните работи бяха извършени с дарения от стотици християни и мюсюлмани, както и с финансовата подкрепа на община Белица и Неврокопската епархия.

Богослужението беше водено от Негово високопреосвещенство митрополит Серафим, съпроводен от Митрополитския хор ,, Йеромонах Неофит Рилски" с диригент проф. Йоанис Паохронис. В него участваха свещеници от Белица, Якоруда, Банско , Добринище и с. Баня.

Възрожденската църква е символ на града. Построена е от 1833 до 1835 година под ръководството на основаното за целта църковно настоятелство. Инициатор е поп Илия Попов, а майстор строител на храма е Устабаши Петре от Елешница, който оставя и надпис върху каменна плоча, която днес е взидана в южната стена.

Храмът има часовник в най-високата си точка, който и до днес отмерва времето в Белица и символизира духа на религиозна толерантност, присъщ на този планински град.

Църквата е опожарена в 1903 година по време на разгрома на Илинденско-Преображенското въстание. Пет години по-късно храмът е възстановен с труда на местните хора.

През последните 3 - 4 години инициативата за ремонта и реставрацията на храма обедини всички жители на планинската община, които месеци наред полагаха доброволен труд, за да превърнат църквата в истински божи дом. Бе изработен изцяло нов дървен иконостас- ръчна изработка, владишки трон, нови проскинитарий, певници, колони, отоплителна система. Бяха положени и нови икони. Жители на Белица почистиха и облагородиха също така пространството около храм "Св. Георги Победоносец".

Днешният ден се превръща в прекрасен празник на прекрасна община с прекрасни хора. Белица е пример за място, в което различните религии съжителстват в мир. Реставрацията на храма ще подпомогне и развитието на туризма, което ще осигури доходи за местното население, заяви кметът Ревански.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай