Важно за шофьорите! Нови правила

Какво следва

Важно за шофьорите! Нови правила | StandartNews.com

Пробите от полевите тестове за алкохол и наркотици на водачите да се потвърждават чрез лабораторно изследване. Това предлагат от Министерството на здравеопазването за случаите, в които шофьорите отказват да дадат кръвна проба.

Няколко са предлаганите изменения. Едно от по-съществените е въвеждането на допустими минимални стойности на концентрация за няколко вида наркотични вещества.

Що се отнася до полевите тестове - и в момента резултатите от тях се използват в съда, но при наличието на положителен резултат от полеви тест е необходимо и химико-токсикологично изследване на кръвта.

С измененията здравното министерство предлагат ако водачът откаже да даде кръв, слюнката от полевия тест да бъде изследвана в лаборатория и да има тежестта на кръвния тест.

Досега отчелите положителен резултат тест касети на тестовете се прибираха и се използваха за доказателство. Сега ако шофьорът откаже резултатът да се потвърди с кръв, същите касети ще бъдат изследвани в лаборатории за потвърждаване на резултата.

Дали обаче полевият тест отразява истината? Според токсиколози единствено чрез кръвта може да се установи със сигурност наркотичното вещество и неговия вид.

„Истинската проба е кръвната проба - другата проба е ориентировъчна. Тя може да бъде фалшиво положителна от лекарства или от други вещества“, каза за bTV токсикологът проф. Никола Александров.

Въпреки това направените предложения на здравното министерство са в положителна посока, смята адвокат Силвия Петкова.

Другата новост засяга случаите, в които водачите отказват тест и се насочват за кръвно изследване. Досега в този случай те стигаха до медицинското заведение сами, което създава предпоставки за закъснение повече от 45 минути и за компрометиране на изследването.

От здравното министерство уточниха, че сроковете за получаване на резултати от кръвни проби остават същите.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Sos
преди 6 месеца

Това не е за шофьорите,а за наркомани и алкохолици

Откажи