Важно за шофьорите: окончателно решение за винетките

До приемането на измененията се стигна след протест на жители на село Пролеша

Важно за шофьорите: окончателно решение за винетките | StandartNews.com

Максимум три ще са наказанията за пътуване без електронна винетка в рамките на една календарна година. Това реши окончателно парламентът с гласувания от депутатите общ законопроект за промени в Закона за пътищата, предаде БТА.

Разпоредбите, предвиждащи налагането на лимит на глобите, влизат в сила от 1 януари 2019 г. Съгласно действащите разпоредби на Закона за движение по пътищата глобата за движение без винетка е 300 лева.

До приемането на измененията се стигна след протест на жители на село Пролеша, които се жалваха от натрупани глоби за неплатени винетки.

Според приетите текстове, когато водач, който управлява пътно превозно средство по път, включен в обхвата на платената пътна мрежа, за което е дължима, но не е заплатена такса, се наказва с глоба в размер 300 лв. "За водачи на пътни превозни средства с обща техническа допустима маса под 3,5 тона глоба може да бъде налагана до три пъти в рамките на една календарна година", предвиждат приетите разпоредби.

Предвидено е образуваните административнонаказателни производства за повече от три нарушения да се прекратят.

При допусната грешка при издаване на електронна винетка и невярно деклариране на не повече от три символа и/или липсва символ от регистрационния номер на пътното превозно средство, да може да се извършва корекция от съответните длъжностни лица след заявление за промяна на грешно декларирани данни от собственика или ползвателя. Промяната в данните на електронната винетка влиза от момента на издаването й и има срок на валидност до изтичането на срока на валидност на първоначално издадената.

В случай, че е налице частично или пълно недеклариране на тол данни в рамките на един календарен ден за пътно превозно средство от категорията, за което има действащ договор с доставчик на услуга по електронно събиране на такса за изминато разстояние, на собственика или ползвателя се предоставя възможност да заплати таксата за преминаване през съответните участъци в срок до 14 дни, считано от получаване на уведомление, предвиждат разпоредбите. Според тях при заплащане таксата в установения срок да не се образува административнонаказателно производство.

Предвидено е още, че актът по уведомяване има информативен характер и не е предпоставка за ангажиране или освобождаване от административнонаказателна отговорност.

С други изменения се регламентира категорията на къмпинг автомобилите в категория М1.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай