Важно за кандидат-шофьорите, ключови промени

Експерти в бранша настояват за тях от години

Важно за кандидат-шофьорите, ключови промени | StandartNews.com

Дневниците в школите стават електронни и с лесен достъп, ще се съхраняват в автомобилната администрация. Част от теорията на шофьорските курсове ще се преподава онлайн, а документите от обучението ще бъдат електронни и с лесен достъп.

Това предвиждат промени за новата учебна документация при обучението на кандидат-шофьорите, обсъдени на комисията по безопасност на движението по пътищата към Министерския съвет. За това настояват от години експерти в бранша.

Част от теоретичното обучение ще бъде задължително присъствено, както и досега, но ще има възможност повечето часове да са дистанционно в електронна среда и под формата на самоподготовка Досега обучението беше само присъствено.

Преподавателите в школите ще могат да прилагат различни модели на обучение. Ще се свързват с курсантите онлайн за уроци, ще правят демонстрации на пътни ситуации, презентации по различни теми, ще работят с различни източници в електронна среда.

Как да шофират икономично и да пестят пари от гориво ще се учат кандидатите за шофьори в програмата за управление на автомобилите, предвижда новата документация. Включени са още дисциплини като “Следване на избран маршрут”, които са съобразени със съвременните тенденции и технологии.

В новите документи към наредбата подробно са описани знанията и уменията, които трябва да имат кандидатите за шофьори - за безопасно управление и поведение на пътя, с което да не застрашават живота и здравето на останалите участници в движението.

Най-важната новост обаче е за електронните дневници, които ще се водят в школите. Информацията от тях ще се съхранява в Изпълнителната агенция “Автомобилна администрация”. Това ще облекчи достъпа до тях, както и ще осигури свързаност за извършване на електронни услуги. Досега често имаше злоупотреби от школите, които вписваха данни за обучението на хора, които са били там фиктивно.

С предложените промени в учебната документация и наредбите са предвидени и облекчения и намаляване на административната тежест за учебните центрове.

Ще има по-малко изисквания към материалната база, отпада изискването за технически сътрудник, облекчават се изискванията към ръководителя на учебната дейност, няма да се издават удостоверения за превозните средства и преподавателите в хартиен формат, премахват се също вътрешните теоретични и практически изпити.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай