Петък,

Важни промени за отпуските и пенсиите

От: СТАНДАРТ -
Важни промени за отпуските и пенсиите
A
A
A

Ключови промени за отпуските и втората пенсия предлага социалното министерство. Работникът вече ще има право на платен годишен отпуск след 4 месеца стаж, а не след 8, както е в момента, съобщи ресорният министър Деница Савчева на семинар в Банкя. Целта е да се гарантира отпуска на хората, които постъпват на работа за първи път, обясни Сачева. Поправките ще бъдат предложени за обществено обсъждане до края на март.

Друга промяна в Кодекса на труда, която иска министерството, е намаляване на максималния период от 6 на 4 месеца за изчисляване сумарното работно време.

С поправките извънредният труд се увеличава от 150 на 300 часа годишно, но само, ако има постигнато съгласие между синдикатите и работодателя. За сметка на това скачат глобите и наказанията за шефове, които повторно допускат недеклариран труд.

Социалното министерство предлага няколко различни продукта за изплащане на парите от втория стълб, съобщи Марица.бг. Единият вариант е пожизнена пенсия, която пенсионерът може да получава, ако парите, натрупани в индивидуалната му партида позволяват месечният размер да не бъде по-малък от 15% от минималната пенсия за стаж и възраст. Ако натрупаната сума в партидата е недостатъчна, пенсионерът ще може да си избере средствата да се изплащат разсрочено или еднократно.

 

Еднократно можете да получите парите си от индивидуалната партида, ако натрупванията в нея са по-малко от трикратния размер на минималната пенсия.

Първите лица, които ще получат втора пенсия са около 20 000 жени, родени през 1960 г. 1800 от тях са прехвърлили индивидуалните си партиди от частните пенсионни фондове в НОИ, съобщи Сачева. Първите мъже, които ще вземат втора пенсия ще навършат нужната възраст за пенсиониране – 64 години и 7 месеца през 2024 година.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички